Nieuws

Financiële meevaller voor kabinet: Europese Commissie neemt vaccindeal met AstraZeneca over

De Europese Commissie heeft de vaccindeal overgenomen die Nederland samen met Duitsland, Frankrijk en Italië sloot met farmaceut AstraZeneca. De stap betekent voor ons land een financiële meevaller.

Chris van Mersbergen
Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Beeld REUTERS
Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen.Beeld REUTERS

Of het ook betekent dat ons land minder vaccins toebedeeld krijgt omdat het vaccin nu over veel meer landen verdeeld gaat worden, is niet bekend. Alles wat te maken heeft met vaccindeals is door het kabinet tot staatsgeheim bestempeld.

Nederland kocht in juni met de ‘vaccinalliantie’ 300 miljoen doses met een optie voor 100 miljoen doses extra van het veelbelovende Oxford-vaccin, dat door AstraZeneca wordt geproduceerd. Dat leidde toen tot onvrede bij andere EU-landen. Nu neemt de Europese Commissie die deal over, maakt ze bekend in een persbericht. Het is de bedoeling dat de vaccins worden verdeeld onder de EU-bevolking, maar ook onder andere Europese landen en armere landen elders in de wereld.

Eerste hoeksteen

“Het akkoord van vandaag is de eerste hoeksteen van de Europese vaccinstrategie,” zegt EC-voorzitter Ursula Von der Leyen. “Deze strategie stelt ons in staat om Europeanen van vaccins te voorzien, net als onze partners elders in de wereld.”

Pascal Soriot, de CEO van AstraZeneca, stelt dat de deal ervoor zorgt dat miljoenen Europeanen na toelating door de gezondheidsautoriteiten over een vaccin kunnen beschikken. “Doordat onze productie in Europa snel zal starten, hopen we het vaccin snel beschikbaar te krijgen, aan het eind van het jaar al.”

Hevigheid virus

Het coronavaccin dat vanuit Oxford is ontwikkeld, wordt op dit moment onder meer in Brazilië uitgetest op een grote groep mensen, de zogeheten fase 3-studie. Wanneer die klaar is, hangt af van de hevigheid waarin het virus woedt in de regio's waar getest wordt, zegt een woordvoerder van AstraZeneca. “We zijn afhankelijk van het aantal mensen dat besmet raakt met het virus. Pas als dat er genoeg zijn, hebben we genoeg data om de volgende stappen te kunnen zetten.”

AstraZeneca hoopt nog steeds in september of oktober zover te zijn. “Maar we kunnen nog niet zeggen of dat haalbaar is. Wat we wel beloven, is dat we voor het einde van het jaar vaccins geproduceerd zullen hebben. Dus als dan alle stappen zijn doorlopen en het vaccin is toegelaten door de autoriteiten, kan het richting de bevolking.”

Pascal Soriot, topman van AstraZeneca, tijdens een persconferentie over het coronavaccin. Beeld Chris van Mersbergen/AD
Pascal Soriot, topman van AstraZeneca, tijdens een persconferentie over het coronavaccin.Beeld Chris van Mersbergen/AD

Het is dus de vraag wat het akkoord precies betekent voor Nederland. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigt wel dat ons land door de overname van de deal minder financieel risico loopt. Nederland heeft voorlopig 700 miljoen euro uitgetrokken voor vaccinaankopen.

De EU praat ook met andere vaccinontwikkelaars. Zo zijn er ook deals (in de maak) met Sanofi-GSK en Johnson & Johnson, dat in Leiden door Janssen Vaccines een coronavaccin laat ontwikkelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden