Filipijnse leger: Ewold Horn omgekomen bij ontsnappingspoging

De Groningse vogelspotter Ewold Horn is bij een ontsnappingspoging om het leven gekomen, meldt het Filipijnse leger. De Nederlander werd al meer dan zeven jaar vastgehouden door terreurorganisatie Abu Sayyaf in het zuiden van de Filipijnen. Begin dit jaar was het leger nog optimistisch dat de ontvoering tot een goed einde kon worden gebracht.

Ewold Horn.Beeld AFP

Horn zou zijn doodgeschoten toen hij probeerde te vluchten tijdens een anderhalf uur durend vuurgevecht met regeringstroepen. Kolonel Gerry Besana bevestigt tegenover Filipijnse media dat Horn dood is. Ook meldt het leger op z'n eigen site het overlijden van Horn. Zijn lichaam is gevonden, samen met dat van zes anderen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de dood van Horn nog niet bevestigen.

Enige teken van leven

Vogelexpert Ewold Horn werd op 1 februari 2012 ontvoerd tijdens een reis langs enkele Filipijnse eilanden, op zoek naar een bijzondere vogel. Horn verdween op het eilandje Tawi Tawi. Al snel bleek dat terreurgroep Abu Sayyaf achter de ontvoering zat. 

De afgelopen jaren werd slechts af en toe een teken van leven vernomen van Horn. In oktober 2015 ontsnapte Horns mede-gevangene en vriend, de Zwitser Lorenzo Vinciguerra. Hij vertelde dat Horn nog in leven was, maar te zwak om ook te ontsnappen. De berichten over Horn klonken zorgwekkend.

Begin 2017 liet het Filipijnse leger weten dat Horn nog in leven was. En vrij recent nog, rond de jaarwisseling, kon een andere ex-gijzelaar, de 28-jarige Jed Quimbo (burgemeesterszoon uit het zuiden van de Filipijnen) ook melden dat Ewold Horn nog in leven was en in relatief goede gezondheid verkeerde. 

De familie putte hoop uit die schaarse tekenen van leven. Maar waar sommige andere gijzelaars wisten te ontsnappen, werden bevrijd of werden gedood, bleef het altijd stil rond Horn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet jarenlang niets los over de pogingen om Horn te bevrijden.  

Ewold Horn werd begin 2012 ontvoerd.Beeld ANP

Waarom Ewold niet?

De berichten over het vrijlaten van andere gijzelaars, zoals Quimbo, riepen ondertussen wel steeds meer de vraag op: als het leger deze gijzelaars kan bevrijden, waarom Ewold dan niet? Het antwoord op die vraag is nooit gekomen. Rond Horn bleef het nagenoeg altijd stil. 

Ewold zat gevangen op Jolo, één van de tientallen Sulu-eilandjes die op de wereldkaart een klodder verf met spetters vormen. De eilandjes zijn veelal onbewoond, dichtbebost en soms maar vijftig meter breed. Jolo vormt veruit de grootste in de
 archipel, ruim zes keer zo groot als Texel. Het bestaat voor het overgrote deel uit jungle. 

Honderden slachtoffers hield Abu Sayyaf hier sinds 1990 gegijzeld, meestal eindigend met de overhandiging van losgeld, soms met onthoofding. De leden verplaatsen zich makkelijk, kennen het gebied beter dan het leger. En ze worden er lang niet zo gehaat als je zou denken: een deel van de miljoenen die de groep met losgeld ophaalt, steken de leiders in de samenleving. In dit arme, islamitische deel van het verder christelijke land, ver van de hoofdstad Manilla, hebben mensen soms meer vertrouwen in Abu Sayyaf dan in de overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden