Felle botsing tussen kernmachten China en India

Voor het eerst in bijna vijftig jaar zijn bij een confrontatie tussen de legers van China en India doden gevallen.

Sattelietbeelden van de Galwanvallei. Beeld AFP
Sattelietbeelden van de Galwanvallei.Beeld AFP

Op bijna 4500 meter hoogte kwam het maandag in de dik besneeuwde en praktisch onbewoonde Galwanvallei tot een harde botsing. Militairen gingen elkaar te lijf met stokken, stenen en stalen buizen. Daarbij is India naar eigen zeggen twintig manschappen verloren. Volgens de Engelstalige Chinese staatskrant Global Times kwamen ook Chinese militairen om het leven, hoewel onduidelijk is hoeveel precies. Volgens het Indiase leger zijn er sindsdien ontmoetingen geweest om de spanningen te verlichten.

Lijn in de sneeuw

Het gaat hoe dan ook om de meest serieuze escalatie tussen de twee landen sinds 1962, toen ze een korte maar hevige oorlog uitvochten die in het voordeel van China werd beslecht.

Daarna is een lijn van bijna 4000 ­kilometer in de sneeuw getrokken, waarachter beide legers zich ingroeven en afstand hielden. Het gevecht van maandag vond precies langs deze demarcatielijn plaats.

Het is te doen om de regio Ladakh, die staatsrechtelijk bij India hoort maar waar beide landen aanspraak op maken. New Delhi is boos over Chinese troepenbewegingen in het gebied terwijl Peking vindt dat een Indiase wegverbinding die er wordt gelegd te dicht bij China komt. Volgens China is het Indiase leger vorige week ­bovendien twee keer Chinees grondgebied binnengekomen.

Voor India vertoont de situatie parallellen met die in Kasjmir, de regio naast Ladakh waar het een strijd om het eigendomsrecht voert met Pakistan. In augustus vorig jaar besloot de regering van premier Narendra Modi Kasjmir zijn autonomie te ontnemen. Sindsdien bekoelde de verstandhouding met China – dat zichzelf beschouwt als buur van de regio – ook.

Hoewel niemand direct rekent op oorlog, is de situatie wel zorgwekkend. China en India zijn behalve de dichtbevolktste landen ter wereld – samen 40 procent van de wereldbevolking – ook allebei een kernmacht.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden