Plus

Feestende Amerikaanse jongeren jagen corona aan

Het aantal coronabesmettingen loopt op in de Verenigde Staten, vooral onder jongeren. Feestjes en de horeca maken de Amerikaanse jeugd kwetsbaar voor een tweede coronagolf.

Een bar in de Texaanse stad Austin. Alle horeca in de staat moest weer op slot, vanwege een toenemend aantal corona-besmettingen. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Een bar in de Texaanse stad Austin. Alle horeca in de staat moest weer op slot, vanwege een toenemend aantal corona-besmettingen.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

In maart was het nog een veelgehoorde verzuchting onder Amerikaanse twintigers, dertigers en veertigers: hoe krijgen we onze halsstarrige boomerouders zo ver dat ze de coronadreiging serieus nemen? Inmiddels lijkt de situatie omgedraaid: vooral jonge mensen raken besmet.

In Arizona, een van de staten die nu zwaar getroffen worden, is 60 procent van de nieuwe covidgevallen jonger dan 45. In Florida groeit het aantal besmettingen haast net zo hard als de leeftijd van de patiënten daalt. In maart was de typische coronapatiënt daar 65 jaar, inmiddels is de mediaan gezakt naar 37: evenveel patiënten zijn ouder als jonger dan die leeftijd.

Het groeiende aantal besmettingen komt deels doordat de testcapaciteit nu groter is. In het begin van de pandemie werden vooral mensen met symptomen getest en die openbaren zich vooral bij besmette ouderen. Nu de testmogelijkheden verruimd zijn, en ook mensen zonder veel klachten zich kunnen laten testen, relatief vaker jongeren, zie je die ook meer terug in de statistieken.

Texas en Arizona

Dat is echter niet het hele verhaal. Er is wel degelijk een verontrustende groei van besmettingen onder jongeren, daarover zijn de experts het eens. Die werd voor het eerst zichtbaar in staten als Texas en Arizona nadat onder meer de horeca er weer open was gegaan. In groten getale gingen mensen weer naar de kroeg gaan. Ze hadden inmiddels wel lang genoeg thuis op de bank hebt gezeten. Vooral jongere Amerikanen vertonen dit zogenoemde tweedegolfgedrag. Contactonderzoeken van de afgelopen maand wijzen naar feestjes en horeca als grootste aanjagers van besmettingen, gevolgd door kantoren en andere werksettings

Vrees was er ook voor besmetting tijdens de massale Black Lives Matterprotesten van de afgelopen maand. Hoewel de demonstraties niet helemaal zonder risico zijn omdat de deelnemers er vaak erg dicht op elkaar staan, wijst het algemene beeld echter niet op veel besmettingen. Doordat de demonstraties in de buitenlucht plaatsvinden en de deelnemers veelal mondmaskers dragen, zijn de protesten echter niet op de radar gekomen als plekken waar de gevreesde massaverspreidingen plaatsvinden, waarbij één persoon tientallen anderen besmet. Die vinden toch vooral binnen plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden