PlusReportage

Feesten op Chersonissos: ‘We hebben elke avond gezopen en op elkaar gepropt gestaan’

Nederlandse jongeren feesten in bomvolle nachtclubs in Chersonissos alsof er geen corona bestaat. Zaterdag besloot de politie vier van die clubs te sluiten. ‘Hier feesten is thuis testen.’

Thijs Kettenis
 Club Hof van Holland in Chersonissos, Kreta, afgelopen week. Dit weekend werd de club gesloten.  Beeld Thijs Kettenis
Club Hof van Holland in Chersonissos, Kreta, afgelopen week. Dit weekend werd de club gesloten.Beeld Thijs Kettenis

“Het is zo fijn, even niet die 1,5 meter,” verzucht Charlotte Hartog (20) uit Spakenburg. Samen met vriendin Noa Hartog (geen familie, maar ook 20 en ook uit Spakenburg) zit ze op deze doordeweekse avond op een bankje voor feestcafé Hof van Holland in het Griekse Chersonissos. Ze wachten tot ze naar binnen kunnen. Na een uur of half twee controleert de politie niet meer en laat de club meer mensen toe, hebben ze gehoord. Het zal dan hutjemutje vol staan.

Chersonissos op Kreta is al jarenlang een geliefde feestbestemming voor Nederlandse jongeren. Maar ook in ‘oh oh Cherso’ is het dit jaar door de coronapandemie veel rustiger dan in andere jaren. Toch zijn de clubs in de stad deze avond wél vol, en zorgen ze met hun over de kade schallende muziek nog voor wat vertier.

Snackbar Friet van Piet in Chersonissos. Beeld Thijs Kettenis
Snackbar Friet van Piet in Chersonissos.Beeld Thijs Kettenis

Achter de twee vrouwen uit Spakenburg ramt een groepje vrienden om beurten op een boksbal, om te kijken wie de sterkste is. Daarnaast probeert een jongen vijftig euro te winnen door twee minuten aan een gladde en draaiende rekstok te blijven hangen. Ondanks de luidruchtige aanmoedigingen van zijn lallende vrienden moet hij al na een minuut opgeven. “Lachgas, ballonnetje?” vraagt een vrouw met een Grieks accent aan voorbijgangers. Aan afstand houden doet niemand, al draagt bedienend personeel mondkapjes.

Friet van Piet

Om de hoek bij snackbar Friet van Piet zijn vier jongens intussen bezig een bodempje te leggen van frikadellen en kroketten. Het is hun laatste dag; de volgende ochtend vliegen ze terug. Ze vertellen graag hoe het is geweest, maar willen niet met hun volledige naam in de krant. Inmiddels hebben ze last van Cherso-schaamte.

Ze hebben liever niet dat mensen weten dat ze hier een week hebben doorgebracht. “We hebben al een afspraak gemaakt om ons in Nederland meteen te laten testen. Als ik nu geen corona heb, ben ik immuun,” zegt Bart (23) lachend. “We hebben elke avond gezopen en op elkaar gepropt gestaan in El Paradiso. Omdat er relatief weinig mensen zijn, zoekt iedereen elkaar op en gaan ze bij elkaar op terrassen zitten.” De horecagelegenheden legden hun geen strobreed in de weg, zeker niet later op de avond.

De vrienden hebben hun vlucht omgeboekt van Schiphol naar Rotterdam, waar ze dichterbij wonen. Hun ouders hoeven hen zo niet te komen ophalen; ze kunnen met de taxi. “Ik wil tot ik de testuitslag heb niemand zien,” zegt Jochem (22). “Dat moet eigenlijk iedereen doen die in Chersonissos is,” vindt hij. “Hier feesten, is thuis testen.”

Drukte op straat in Chersonissos afgelopen week. Beeld Thijs Kettenis
Drukte op straat in Chersonissos afgelopen week.Beeld Thijs Kettenis

Dát de clubs in de stad het niet zo nauw nemen met de coronaregels, werd afgelopen weekend bevestigd door de Griekse autoriteiten. De Griekse politie meldt vier clubs te hebben gesloten en beboet omdat de regels werden geschonden: het was te druk en bezoekers hielden geen afstand.

Overtredingen

Ook zat niet iedereen aan een tafel, zoals wel zou moeten. Dat is sinds afgelopen week verplicht, omdat ook in Griekenland het aantal coronabesmettingen weer oploopt. “Het is nu drukker dan in juli met toeristen, en dus zien we het aantal overtredingen toenemen,” zegt een woordvoerster van de politie op Kreta. Die heeft versterking gekregen van het Griekse ministerie van volksgezondheid om op naleving van de coronaregels te controleren.

De politie wil niet bevestigen of de gedwongen sluiting de vier bij Nederlanders populaire clubs betreft. De uitgaansgelegenheden reageerden gisteren niet op een verzoek om toelichting. Feit is dat ze sinds zaterdagavond gesloten blijven.

 Charlotte Hartog (links) en Noa Hartog. Beeld Thijs Kettenis
Charlotte Hartog (links) en Noa Hartog.Beeld Thijs Kettenis

De vriendinnen Noa en Charlotte treuren er niet zo om. “Ach ja, Cherso heeft wel meer te bieden dan alleen maar feesten. Goede stranden en een mooi landschap. En ‘s avonds gaan we lekker uit eten en pakken we een terrasje. We waren hier wel een beetje op ingesteld.”

En wat als ze terug zijn in Nederland? “Dan ga ik me meteen laten testen. En ik zal mijn opa’s en oma’s twee weken niet zien. Ik wil wel mijn verantwoordelijkheid nemen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden