Nieuws

FBI: ontvoering gouverneur Democraten verijdeld

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI zegt een plan om de Democratische gouverneur Gretchen Whitmer te ontvoeren en een coup te plegen te hebben verijdeld. Zeker dertien mannen, van wie zeven verbonden zijn aan de extreemrechtse militie the Wolverine Watchmen, zijn op­gepakt.

Gouverneur Gretchen Whitmer tijdens een evenement van General Motors.Beeld AFP

Naast het plan de gouverneur te ontvoeren uit haar vakantiehuis, werd volgens de FBI ook gesproken over het bestormen van het parlements­gebouw, het opblazen van bruggen en het plegen van een coup.

In een persconferentie noemde de gouverneur de samenzweerders donderdag’ ziek’ en ‘verdorven’. Ze haalde ook uit naar de Amerikaanse president Donald Trump die ze ervan beschuldigde dit soort extremisten aan te moedigen. “De president stond vorige week nog voor het Amerikaanse volk en weigerde witte nationa­listen en haatgroepen te veroordelen, zoals deze twee milities uit Michigan.”

Trump noemde de gouverneur in Fox News donderdagavond ‘ondankbaar’. “Het was mijn ministerie van Justitie dat deze groep heeft opgepakt,” zei hij. Hij trok daarna van leer tegen Whitmer omdat haar strikte coronamaatregelen het burgers onmogelijk maakt op naar de kerk te gaan. In die woorden resoneren precies de ongenoegen van de gearresteerde mannen.

Een militie, inclusief Pete Muscio (R) die beschuldigd wordt van betrokkenheid bij de ontvoering.Beeld REUTERS

Gewapende inval

Whitmer, die al langer te boek staat als criticus van president Trump, heeft zich in sommige kringen ­on­populair gemaakt door een streng coronabeleid te voeren. Duizenden rechtse actievoerders gingen eerder dit jaar de straat op om te protesteren tegen de volgens hen veel te strenge maatregelen.

Uit de aanklacht van de FBI blijkt dat een aantal van de nu opgepakte samenzweerders behoren tot de groep gewapende mannen die eerder dit jaar het parlementsgebouw in Lansing binnenvielen. Destijds noemde Trump de demonstranten ‘heel goede mensen’ en tweette hij ‘Bevrijd Michigan’ over de coronamaatregelen in die staat.

De FBI kwam de samenzweerders op het spoor via sociale media. Online zou gesproken zijn over een mogelijke gewelddadige opstand tegen de overheid. Een van de hoofdverdachten zou de gouverneur in een video die live werd gestreamd op Facebook een ‘tiran’ en een ‘bitch’ hebben genoemd. Ook beklaagde hij zich over de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus.

De groep mannen ontmoette elkaar volgens een undercover FBI-agent in een kelder, die was verborgen door een luik en een tapijt. De telefoons van de samenzweerders werden voor het onderzoek afgeluisterd.

De zes hoofdverdachten worden vervolgd voor het complot te gouverneur te ontvoeren en hangt een ­levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. De overige zeven waren door de hoofdverdachten benaderd en hebben banden met de militie Wolverine Watchmen. Hen wordt ­het bieden van logistieke steun aan terroristen en andere strafbare feiten ten laste gelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden