Update

FBI doet huiszoeking in Trumps woning in Mar-a-Lago resort Florida

Agenten van de FBI hebben maandag het huis doorzocht van Donald Trump in het Mar-a-Lago resort in Palm Beach in de staat Florida. De voormalige president van de Verenigde Staten bevestigt dat tegenover CNN. Volgens de nieuwszender gaat het om het uitvoeren van een huiszoekingsbevel.

Het Parool
Aanhangers van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump voor zijn woning in Mar-A-Lago in Florida.  Beeld AFP
Aanhangers van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump voor zijn woning in Mar-A-Lago in Florida.Beeld AFP

‘Mijn prachtige huis, Mar-a-Lago in Palm Beach, wordt op dit moment belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten,’ schrijft Trump in een verklaring op zijn eigen sociale netwerk Truth Social. De FBI-agenten zouden ook zijn kluis hebben doorzocht. Trump was op het moment van de huiszoeking zelf niet in Florida.

‘Nadat ik heb meegewerkt met de relevante overheidsinstanties, was deze onaangekondigde inval in mijn huis niet nodig en ongepast,’ aldus Trump. Hij beschuldigt de ‘radicaal-linkse Democraten’ ervan hem koste wat kost ervan te willen weerhouden zich te kandideren voor de presidentsverkiezingen van 2024. Ook zou de inval de Democraten volgens Trump moeten helpen bij de tussentijdse verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en het Congres in november.

Wat de FBI-agenten zochten, werd niet meteen duidelijk. De FBI en het ministerie van Justitie wilden maandagavond nog geen commentaar geven. Ook het Witte Huis deed nog geen mededelingen.

Geheime documenten

The New York Times citeert twee anonieme bronnen die zeggen dat de inval te maken heeft met materiaal dat Trump mee zou hebben genomen naar Mar-a-Lago na zijn vertrek uit het Witte Huis. Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt al enige tijd de vondst van een aantal dozen met als ‘geheim’ bestempelde informatie in de woning van Trump in Mar-a-Lago, waar de voormalig president nu woont. Het Nationaal Archief meldde in februari dat in het resort vijftien dozen met vertrouwelijke documenten waren aangetroffen.

Trump vertraagde maandenlang het teruggeven van de dozen aan het Nationaal Archief en deed dat pas toen werd gedreigd met actie. Trump stond er volgens The New York Times om bekend tijdens zijn presidentschap officiële documenten te verscheuren die eigenlijk naar het overheidsarchief moesten.

Ook The Washington Post zegt op basis van een anonieme bron dat de inval om vertrouwelijke documenten zou gaan en zegt erbij dat er een gerechtelijk zoekbevel voor zou zijn afgegeven. Dat is volgens de krant ‘zeer ongebruikelijk’ voor een voormalige president. De ‘hoogste niveaus’ van het justitieministerie zouden volgens de krant betrokken moeten zijn geweest bij het verkrijgen van zo’n bevel, maar een woordvoerder van het ministerie wilde tegen de krant niet zeggen of justitieminister Merrick Garland hierin een rol heeft gespeeld.

Ondervraagd

Een van Trumps volwassen zoons, Eric Trump, bevestigde later op de dag tegenover Fox News dat de inval inderdaad te maken had met dozen vol documenten die zijn vader vanuit het Witte Huis had meegenomen naar Florida.

Volgens CNN werden assistenten van Trump in Mar-a-Lago in april en mei ondervraagd door de FBI met betrekking tot de documenten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden