Nieuws

Extreemrechtse militieleider krijgt 18 jaar cel voor bestorming Capitool

Een van de bekendste extreemrechtse Amerikanen heeft de tot nu toe hoogste straf gekregen voor de bestorming van het Capitool begin januari 2021. Stewart Rhodes, oprichter van de uiterst nationalistische Oath Keepers-militie, kreeg 18 jaar celstraf voor opruiing en andere misdaden.

Het Parool
Stewart Rhodes, oprichter van de extreemrechtse militie Oath Keepers, tijdens een betoging bij het Witte Huis in juni 2017. Beeld AP
Stewart Rhodes, oprichter van de extreemrechtse militie Oath Keepers, tijdens een betoging bij het Witte Huis in juni 2017.Beeld AP

Aanklagers hadden 25 jaar geëist tegen Rhodes voor de aanval op het Amerikaanse parlementsgebouw in Washington. “U bent een blijvende bedreiging en blijvend gevaar voor het land”, rechtvaardigde de rechter de straf.

Rhodes, een jurist en ooit parachutist bij het leger, leidde een samenzwering van meer dan twintig Amerikaanse burgers om zich met geweld te verzetten tegen de machtsoverdracht na presidentsverkiezingen, aldus de aanklagers. “Zo’n directe aanval op onze democratie en totale minachting voor de rechtsstaat rechtvaardigt een forse straf.”

De 58-jarige Rhodes, die een ooglapje draagt en berucht is om zijn tirades, ziet zichzelf als “politieke gevangene”. Medestrijder Kelly Meggs, de voormalige leider van de Oath Keepers in de Amerikaanse staat Florida, kreeg 12 jaar opgelegd voor zijn betrokkenheid bij de samenzwering die tot de opstand leidde.

Meer dan driehonderd veroordelingen

Inmiddels zijn al meer dan duizend mensen aangeklaagd, en bijna driehonderd veroordeeld, na de aanval op het Capitool door aanhangers van de toenmalige Republikeinse president Donald Trump. Het was op 6 januari 2021 een mislukte poging de verkiezingsoverwinning van diens Democratische rivaal Joe Biden te dwarsbomen.

Trump had zijn aanhangers tijdens een toespraak kort voor de bestorming opgestookt. Hij beweerde dat zijn zege was “gestolen” door massaal bedrog. Bij de stormloop kwamen vijf mensen om het leven en vielen tientallen gewonden. De langste straf tot nu toe was 14 jaar voor een man uit Pennsylvania die de politie aanviel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden