Extreemrechts in Spanje als gedoger aan de macht

Voor het eerst sinds de dood van dictator Franco in 1975 heeft extreemrechts in Spanje weer een machtspositie. De nieuwe partij Vox geeft gedoogsteun aan een coalitie in de zuidelijke regio Andalusië.

→ SANTIAGO ABASCAL, LEIDER VAN HET EXTREEMRECHTSE VOX Beeld AFP

Met 12 van de 109 zetels in het deelparlement doet Vox de balans doorslaan ten gunste van een coalitie van de conservatieve Partido Popular (PP) en het centrumrechtse Ciudadanos (Burgers). De gedoogsteun doet veel stof opwaaien. 

Een enkel PP-kopstuk klaagt dat de partij Vox een propagandaplatform biedt. De sociaaldemocratische PSOE, die de centrale regering in Madrid vormt, spreekt van een ‘radicalisering’ van de PP.

Landelijk PP-leider Pablo Casado ziet in het gedoogakkoord een voorbeeld voor de rest van Spanje. Hij verwacht dat na de regionale verkiezingen in mei soortgelijke deals volgen in andere regio’s. “De PP is de enige middenpartij. In onderhandelingen geef je altijd iets toe, zonder dat iemand onze agenda dicteert.”

Ministerie van Familiezaken

Ciudadanos houdt vol dat het geen enkele relatie met Vox heeft en dat haar afgevaardigden niet gebonden zijn aan het gedoogakkoord. Naar de letter genomen is dat juist. Om Ciudadanos over te halen tot regeringsdeelname heeft de PP twee akkoorden gesloten: een regeerakkoord met Ciudadanos en een 37 punten tellend gedoogakkoord met Vox.

Bij dat gedoogakkoord heeft Vox veel water in de wijn gedaan. Van campagneplannen voor strengere migratieregels en uitzetting van ongedocumenteerden komt weinig terecht. Wel komt er een regionaal ministerie van Familiezaken, dat zich gaat inspannen om abortus te beperken. 

Ook gaat een streep door wetgeving die nabestaanden van slachtoffers van de Francodictatuur helpt in hun zoektocht naar de resten van hun familie. Maar dat zijn plannen die toch al werden gesteund door de PP.

Eerste spanningen

Vanmorgen, nauwelijks een etmaal na het tekenen van het regeerakkoord, doemden de eerste spanningen op tussen Vox en Ciudadanos. Volgens de Andalusische leider van Ciudadanos kan er geen sprake zijn van een zelfstandig ministerie van Familiezaken, maar gaat dat onderdeel vormen van een departement dat zich ook bezighoudt met onder andere armoedebeleid en gelijkheid. Vox weerspreekt dat.

Bemoeienis van de landelijk leider van Ciudadanos, Albert Rivera, kwam hem vandaag van Vox te staan op het verwijt een totalitaire beweging te leiden. Op Twitter schreef Voxleider Santiago Abascal spottend over ‘de Franse partij die haar president Macron niet voor het hoofd wil stoten’. Dat is een verwijzing naar de steun van Ciudadanos voor de Franse ex-premier Manuel Valls als burgemeesterskandidaat in Barcelona.

Omdat de PSOE geen meerderheid heeft in het Spaanse parlement, wordt rekening gehouden met vervroegde parlementsverkiezingen dit jaar. Volgens een recente peiling kan Vox daar zo’n 8 procent van de stemmen halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden