Nieuws

Ex-Sovjetleider Michail Gorbatsjov overleden

Ex-Sovjetleider Michail Gorbatsjov is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat melden Russische staatsmedia.

Het Parool
Michail Gorbatsjov in 1991. Beeld AFP
Michail Gorbatsjov in 1991.Beeld AFP

De persbureaus Tass, Ria Novosti en Interfax citeren alle het ziekenhuis waarin de Rus voor behandeling was. Oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov, de laatste president van de Sovjet-Unie, leed volgens de Russische nieuwswebsite Mash aan een nierziekte, meldde de site in juni. De 91-jarige zou hemodialyse krijgen, een behandeling waarbij een machine het bloed zuivert. Mash schreef dat de gezondheidsproblemen van Gorbatsjov van tijd tot tijd opspeelden.

De oorzaak van zijn overlijden is nog niet bekendgemaakt.

Nobelprijs voor de vrede

Gorbatsjov sloot meerdere ontwapeningsakkoorden met de Verenigde Staten en het Westen. Hij geldt als hervormer van de alleenheersende communistische partij van de Sovjet-Unie. Dat leidde tot het einde van de Koude Oorlog, de eenwording van Duitsland en uiteindelijk ook tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

“Hij heeft de deuren open gedaan, de wapenwedloop beëindigd, de muur naar beneden gehaald en de vrijheid gegeven aan miljoenen en miljoenen mensen in de wereld,” beschreef journalist en ondernemer Derk Sauer hem in 2020. Sauer schoof dat jaar aan tafel bij talkshow Op1 om te praten over de nieuwe film Gorbachev. Heaven, waarin de oude leider wordt geïnterviewd in een villa even buiten Moskou. “Maar die villa was niet van hem,” zei Sauer. “Gorbatsjov is de enige van al die leiders die er niet rijk van is geworden.”

Gorbatsjov ontving in 1990 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij was kort president, van maart 1990 tot eind december 1991. Maar daarvoor was hij vanaf 1985 de machtige secretaris-generaal van de communistische partij. Met zijn nieuwe beleid maakte hij Russische begrippen wereldwijd bekend, zoals glasnost (openheid) en perestrojka (hervorming).

Lees ook: Michail Gorbatsjov (1931-2022): de man die de Sovjet-Unie ten grave droeg

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden