Nieuws

Ex-lid dat zes Jehova’s getuigen en een ongeboren kind doodde in Hamburg was bekend bij politie

De 35-jarige Philipp F. uit Hamburg, die donderdagavond een bloedbad aanrichtte met acht doden, inclusief hijzelf en een ongeboren kind, in een zogenoemde koninkrijkszaal van de Jehova’s Getuigen, had sinds vorig jaar een wapenvergunning. Dat maakten politie en justitie vrijdag bekend tijdens een persconferentie.

Caspar Naber
Bloemen en kaarsen voor het gebouw waar gisteren een man  Beeld AP
Bloemen en kaarsen voor het gebouw waar gisteren een manBeeld AP

De hobbyschutter vroeg de vergunning begin december aan en verkreeg het document een week later nadat de wapenautoriteit van de politie in Hamburg had gecheckt of hij aan de voorwaarden voldeed.

In januari ontving dezelfde autoriteit naar aanleiding van de wapengeschiktheidstest van Philipp F. een anonieme brief waarin stond dat de politie zijn gedrag moest controleren omdat hij de indruk maakte geestesziek te zijn, maar zich niet wilde laten behandelen. ‘Hij koestert een haat jegens religieuze groeperingen, vooral Jehova’s Getuigen,’ luidde het in de brief.

Geen terroristisch motief

Volgens de politie was het niet mogelijk om contact op te nemen met de tipgever. “Die is tot op de dag van vandaag anoniem gebleven,” zei korpschef Ralf Martin Meyer vrijdag. Om het zekere voor het onzekere te nemen, brachten collega’s op 7 februari volgens hem een onaangekondigd bezoek aan F. in diens appartement in het stadsdeel Altona. “Hij was coöperatief en gaf informatie. Zijn vuurwapen en munitie lagen conform de voorwaarden in een kluis. Slechts één projectiel lag erbovenop. Hij bood hiervoor zijn excuses aan en legde het meteen in de kluis. Er was niets dat wees op een psychische aandoening. Daarmee waren onze juridische mogelijkheden voor verdere maatregelen, zoals het opstellen van een psychiatrisch rapport of intrekking van de wapenvergunning, uitgeput.”

Hoe het enkele weken later dan toch mis kon gaan, is vooralsnog onduidelijk. Politie en justitie gaan ervan uit dat de 35-jarige schutter alleen handelde. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen van een terroristisch of politiek motief.

Vertrok vrijwillig, maar niet op goede voet

F., die volgens zijn LinkedIn-profiel werkte als zelfstandig bedrijfsadviseur, had geen strafrechtelijk verleden. Hij was alleen bekend van meerdere fraude-aangiftes bij het Openbaar Ministerie in de Hanzestad.

Volgens de deelstaatrecherche was F. tot anderhalf jaar geleden lid van de Jehova’s Getuigen in Hamburg. “Hij verliet de geloofsgemeenschap vrijwillig, maar vertrok niet op goede voet,” lichtte plaatsvervangend hoofd Thomas Radzuweit toe tijdens de persconferentie. Een lid van de Jehova’s Getuigen dat in de zaal zat, verklaarde dat de dertiger ‘zich om welke reden dan ook terugtrok en de gemeenschap verliet.’

De politie had naar eigen zeggen geen aanwijzingen vanuit de geloofsgemeenschap dat ze zich concreet bedreigd voelde door F.

47 noodoproepen

Philipp F. arriveerde donderdagavond omstreeks 21.00 uur bij de koninkrijkszaal van de jehova’s in het stadsdeel Alsterdorf. Aan de achterzijde van het pand, waar een vrouwelijke Jehovagetuige net wilde wegrijden van de parkeerplaats, vuurde hij tien keer op de wagen. De vrouw raakte slechts lichtgewond.

Daarna vuurt hij enkele keren op een raam en betreedt hij het pand. Vrijwel onmiddellijk begint hij om zich heen te schieten, wat grote paniek veroorzaakt onder de tientallen Jehova’s getuigen die net een kerkdienst hebben bijgewoond. Terwijl de eerste slachtoffers in elkaar zakken, proberen anderen te vluchten. Om 21.04 uur krijgen politie en brandweer de eerste van in totaal 47 noodoproepen binnen.

Vier minuten later arriveert een speciaal politieteam dat toevallig in de buurt is. De leden verschaffen zich toegang tot het pand en treffen in de hal al slachtoffers aan. Luttele seconden later zien ze een man met een vuurwapen via een trap naar de eerste verdieping vluchten. Vervolgens klinkt een schot. De dader heeft de hand aan zichzelf geslagen, stellen ze even later vast.

Doden en gewonden

Acht slachtoffers zijn om het leven gekomen door de kogels. Het gaat om vier mannen, twee vrouwen, een ongeboren kind, en de schutter zelf. Acht jehova’s – zes mannen en twee vrouwen – zijn gewond geraakt. Een van hen is een zwangere vrouw. Haar ongeboren dochtertje van 28 weken stierf als gevolg van een kogel in haar buik. Vier gewonden verkeren in levensgevaar.

Philipp F. blijkt negen magazijnen met elk vijftien kogels te hebben leeggeschoten. In zijn rugzak vinden forensische speurders nog eens twintig magazijnen. Volgens de politiechef die de bestormingsoperatie leidde, is door het snelle ingrijpen waarschijnlijk voorkomen dat er meer slachtoffers vielen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden