Verenigde Staten

Ex-agent die schuldig werd bevonden aan dood George Floyd wil nieuw proces

De advocaat van Derek Chauvin, de voormalige politieagent die in april schuldig werd bevonden aan de dood van zwarte arrestant George Floyd, wil dat het proces wordt overgedaan. Volgens advocaat Eric Nelson hebben de rechtbank en het openbaar ministerie juridische fouten gemaakt, waardoor het proces tegen Chauvin niet eerlijk is verlopen.

Het Parool
Derek Chauvin krijgt handboeien om, nadat de jury bekend heeft gemaakt dat hij schuldig is bevonden aan de dood van George Floyd. Beeld AP
Derek Chauvin krijgt handboeien om, nadat de jury bekend heeft gemaakt dat hij schuldig is bevonden aan de dood van George Floyd.Beeld AP

Dat blijkt uit het verzoek, dat dinsdag werd ingediend. De verdediging had tijdens het proces al verschillende keren aan rechter Peter Cahill gevraagd het proces stop te zetten, omdat er sprake zou zijn van onregelmatigheden.

De advocaat van Chauvin stelt nu dat de rechter een verplaatsing van het proces naar een andere plaats dan Minneapolis heeft tegengehouden. Bovendien heeft Cahill nagelaten de jury voor de gehele duur van het proces volledig van de buitenwereld af te zonderen. Als gevolg daarvan werden de juryleden beïnvloed door de enorme media-aandacht die er voor de zaak bestond, aldus het verzoek.

Daarnaast beschuldigt Nelson het openbaar ministerie van procedurefouten. Hij vindt ook dat de jury zich niet op de juiste manier heeft gedragen en de instructies voor de beraadslaging niet heeft opgevolgd.

De juryleden hebben Chauvin eind april schuldig bevonden aan de dood van George Floyd. Chauvin drukte vorig jaar zo'n negen minuten lang zijn knie in de nek van Floyd, die kort hierop overleed. Het geweldsincident zorgde wereldwijd voor verontwaardiging en demonstraties.

Hij riskeert nu een celstraf van maximaal veertig jaar. De rechtbank van Minneapolis zal op 16 juni een beslissing nemen over de strafmaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden