Ex-agent Chauvin schuldig bevonden aan dood George Floyd

De witte ex-agent Derek Chauvin is schuldig aan de dood van de zwarte George Floyd. Een jury is tot dat oordeel gekomen in het proces tegen Chauvin in de Amerikaanse stad Minneapolis (Minnesota).

Het Parool
null Beeld EPA
Beeld EPA

Chauvin stond terecht voor drie aanklachten, van moord tot het minder zware doodslag. Hij werd aan alle drie schuldig bevonden.

De Floyd werd vorig jaar mei in Minneapolis hardhandig gearresteerd. Agenten verdachten hem van betalen met een vals briefje van twintig dollar. Chauvin drukte ruim negen minuten zijn knie op de nek van Floyd, die daarop stierf. De videobeelden, gefilmd door een omstander die ook tijdens het proces getuigde, gingen de wereld over.

De jury kwam tot het vonnis na ruim negen uur beraadslagingen. De twaalf juryleden, allemaal burgers, waren sinds maandag afgezonderd van de buitenwereld. Zij bogen zich over de schuldvraag na de slotpleidooien van aanklager en verdediging.

Amerikaanse media spreken over een historische rechtszaak. De spraakmakende dood van Floyd leidde in de Verenigde Staten en daarbuiten tot soms felle protesten tegen politiegeweld en racisme. Buiten de rechtbank reageerde een verzamelde menigte met vreugde op het vonnis.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tegen de familie van Floyd gezegd dat hij opgelucht is met de uitspraak van de jury.

Biden en vicepresident Kamala Harris spraken per telefoon met de familie van Floyd, zowel voor als na het vonnis. “Dit is heel belangrijk,” zei Biden aan de telefoon in een video, die de familie op sociale media zette. De president beloofde de familie om hen naar het Witte Huis te halen met het presidentiële vliegtuig Air Force One.

In een toespraak zei Biden later dat de uitspraak een grote stap voorwaarts in de mars naar gerechtigheid in de Verenigde Staten. “Het was moord op klaarlichte dag en het trok de oogkleppen weg zodat de hele wereld het kon zien, het systemische racisme, een smet op de ziel van onze natie, een knie op de nek van gerechtigheid voor zwarte Amerikanen,” aldus Biden.

De president riep inwoners op zich te verenigen en geweld te voorkomen. “Er zijn er die de rauwe emoties van het moment willen uitbuiten, extremisten die geen interesse hebben in sociale gerechtigheid. We kunnen hen daarin niet laten slagen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden