Nieuws

Europese landen kunnen niet om extra coronamaatregelen heen

Een paar plukjes oranje, maar toch vooral rood – heel veel rood. De coronakaart die de Europese gezondheidsdienst wekelijks ter indicatie bijwerkt, geeft nog maar eens aan hoezeer het continent worstelt met nieuwe uitbraken.

Sam de Graaff
Het zal rustiger worden op de Oostenrijkse pistes nu voor inwoners van meerdere landen waaronder Nederland een quarantaineplicht is ingesteld voor wie geen boosterprik heeft gehad. Beeld Getty Images
Het zal rustiger worden op de Oostenrijkse pistes nu voor inwoners van meerdere landen waaronder Nederland een quarantaineplicht is ingesteld voor wie geen boosterprik heeft gehad.Beeld Getty Images

Met de kerstvakantie voor de deur, kwam het bericht gisteren als een klap voor wintersportliefhebbers: Nederlanders die van de Oostenrijkse pistes wil glijden, dienen vanaf zaterdag voorzien te zijn van een boosterprik en een negatieve PCR-test. Heb je dat niet, dan geldt een quarantaineplicht van minimaal vijf dagen.

De Oostenrijkers zijn bevreesd voor de omikronvariant en hebben Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Denemarken toegevoegd aan een lijst met ‘virusvariantgebieden’. Wie het land wél weet te bereiken hoeft overigens niet te rekenen op een avondje après-ski. Die blijft voorlopig dicht. Winkels en horeca zijn wel open.

Ook wintersporters – of andere reizigers – die naar Italië en Zwitserland willen afreizen, moeten zich goed voorbereiden. Zo moeten ze zijn voorzien van een negatieve test. In beide landen zit het besmettingscijfer in de lift, al zijn ze nog een eindje verwijderd van de eerdere piek.

Vaccinatiepas

Frankrijk werkt met de ‘pass sanitaire’ – nog wel. Premier Jean Castex waarschuwde al dat de ‘gezondheidspas’ – nu te verkrijgen met een herstelbewijs, prik of negatieve test – in het nieuwe jaar zal veranderen in een ‘vaccinatiepas’. Of de naam ook daadwerkelijk zal veranderen is de vraag, maar het zegt veel over de Franse focus op de booster.

Waar ‘booster’ het kernwoord is in Frankrijk, zijn de Britten druk met discussiëren over de kerst. Premier Boris Johnson drukt de Britten op het hart om hun kerstplannen toch vooral niet te annuleren. Zijn regering zit bovenop de situatie, zegt hij, en zal indien nodig nieuwe maatregelen nemen.

Ondertussen groeit het aantal besmettingen verder en verder: gisteren meldde het VK voor het eerst meer dan 100.000 besmettingen in een dag.

Na de kerst

In België en Duitsland zijn maatregelen afgekondigd voor na de kerst. Beide landen gaan niet op slot, maar voeren wel strengere maatregelen in. Zo maakte de nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz bekend dat vanaf 28 december nog maar maximaal tien (gevaccineerde of genezen) mensen mogen samenkomen. Nachtclubs en discotheken gaan dicht.

Belgen mogen na de kerst alleen nog in duo’s gaan winkelen. De cultuursector – bioscopen, theaters, concertzalen – sluiten verplicht de deuren, de horeca blijft open. De Belgen hopen dat het daar dankzij hun relatief succesvolle boostercampagne bij blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden