Europese cyberaanval op IS: ‘Terreurgroep niet meer actief op internet’

Europese instellingen en landen hebben gezamenlijk een cyberaanval uitgevoerd op soennitisch extremisme en vooral de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Het Parool
Een foto die het medium Amaq - dat vooral als spreekbuis van IS diende - in april dit jaar plaatste.” Beeld AFP
Een foto die het medium Amaq - dat vooral als spreekbuis van IS diende - in april dit jaar plaatste.”Beeld AFP

Onder leiding van Belgische autoriteiten is de beweging van soennitische jihadisten op het internet een zware slag toegebracht. Zo is ook het medium Amaq dat vooral als spreekbuis van IS diende, vrijwel uitgeschakeld.

Volgens een woordvoerder van het Belgische Openbaar ministerie is IS op dit moment niet meer op het internet aanwezig. De cyberaanval vond van donderdag tot en met zondag plaats en werd uitgevoerd door het Belgisch federaal parket, samen met de Europese politiedienst Europol en de Spaanse politie.

In 2018 had het Belgische federaal parket al een cyberaanval gecoördineerd op Amaq, maar toen waren het persbureau en de getroffen sites en accounts na relatief korte tijd weer actief. “Dat had ons enigszins verrast en daarom hebben we geprobeerd het ditmaal beter te doen,” zei de federaal parketwoordvoerder eerder vandaag. “Dat lijkt ook gelukt. We hebben heel wat accounts kunnen uitschakelen en een reeks websites offline kunnen halen. Ongetwijfeld zullen ze de komende dagen proberen weer de kop op te steken, maar dat zal veel tijd en middelen en geld vragen.”

Propaganda

De operatie die de voorbije dagen plaatsvond, was een soort follow-up-operatie, die uitgevoerd werd in samenwerking met politie- en veiligheidsdiensten van elf EU-lidstaten en met negen internetproviders. “We zijn erin geslaagd iets belangrijks te bereiken,” aldus de woordvoerder op een persconferentie in het Europol-hoofdkwartier in Den Haag. “Voor zover we weten is IS op dit moment niet meer actief op het internet en het is afwachten of en hoe snel ze weer actief zullen zijn.”

De rol van het medianetwerk van IS is niet te onderschatten, aldus de parketwoordvoerder. “Het is geen nieuws dat IS niet alleen actief was op het slagveld in Syrië en Irak, maar ook een gigantische strijd voerde op het wereldwijde web, onder de vorm van propaganda, gecoördineerd door het IS-medianetwerk. Propaganda die rechtstreeks te linken was aan de radicalisering van Europese onderdanen en foreign terrorist fighters. België is op dat vlak niet gespaard gebleven. Alle aanslagen die op ons grondgebied hebben plaatsgevonden, zijn opgeëist door het IS-medianetwerk.”

Duizenden items offline

Bij de cyberaanval zijn meer dan 26.000 online-items offline gehaald. Het gaat om heel wat gebruikersaccounts op sociale media maar ook om een groot aantal communicatiekanalen van IS zelf. ,”Het onderzoek is nog bezig, dus die cijfers zijn voorlopige resultaten,” zei een woordvoerder van de Belgische federale politie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden