Europese Commissie wil haat tegen seksuele minderheden strafbaar maken

De Europese Commissie pleit voor een uniform Europees beleid om discriminatie jegens seksuele minderheden tegen te gaan. Als het aan de commissie ligt wordt haat tegen de lhbtq-gemeenschap strafbaar. Ook moeten EU-landen het ouderschap van bijvoorbeeld homo-ouders uit andere lidstaten erkennen.

ANP
De Europese Commissie wil haat jegens seksuele minderheden in heel Europa strafbaar maken.  Beeld Hollandse Hoogte/ANP
De Europese Commissie wil haat jegens seksuele minderheden in heel Europa strafbaar maken.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

De voorstellen maken deel uit van een pakket om homohaat en discriminatie een halt toe te roepen. De rechten van lhbtq-Europeanen staan volgens de commissie in Europa onder druk, getuige de ‘lhbt-vrije zones’ in Polen en de Hongaarse plannen om in de grondwet vast te leggen dat alleen een man en een vrouw samen ouders kunnen zijn. Van ondervraagde lhbtq’ers zegt 43 procent gediscrimineerd te worden en dat aantal groeit.

Lhbtq’ers lijden ook nog eens extra onder de coronacrisis, stelt de commissie. De pandemie treft kwetsbare burgers als hen, die bovengemiddeld vaak dakloos, arm of ziek zijn, harder. Hulporganisaties waarschuwen dat bijvoorbeeld jongeren uit deze groep die tijdens lockdowns opgesloten zitten met onverdraagzame huisgenoten gevaar zouden kunnen lopen.

Haatmisdrijven

Om te zorgen dat lhbtq’ers in ieder EU-land worden beschermd tegen uitingen van haat, wil de commissie haatmisdrijven op de lijst van EU-misdrijven zetten. Daaronder moet ook haat tegen seksuele minderheden vallen.

EU-landen gaan ook heel verschillend om met homo-ouderparen en andere zogenoemde regenbooggezinnen. Het ouderschap van een Nederlands homokoppel wordt bijvoorbeeld in sommige landen niet erkend, wat zulke gezinnen in grote problemen kan brengen. Dat moet anders, vindt de commissie. Zij komt met voorstellen om ouderschap in de hele unie te erkennen.

De commissie broedt verder op nieuwe regels om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan, bijvoorbeeld door toezichthouders te versterken. En de strijd tegen haat en geweld tegen lhbtq’ers kan op meer EU-geld rekenen, melden Eurocommissarissen Vera Jourová (Waarden) en Helena Dalli (Gelijkheid).

Uitspraken Slob

De plannen zijn ‘helaas hard nodig’, zegt VVD-Europarlementariër Liesje Schreinemacher, en niet alleen voor Oost-Europa. De discussie over de omgang van orthodox-christelijke scholen met homoseksualiteit maakt volgens haar duidelijk dat ‘ook in Nederland de vrijheid om te houden van wie je wilt nog niet vanzelfsprekend is’. GroenLinks verwijst eveneens naar de ‘treurige’ uitspraken van onderwijsminister Slob van eerder deze week.

Ook PvdA en D66 zijn blij met de eerste Europese lhbtq-strategie ooit, die van de EU ook een ‘Unie van Gelijkheid’ moet maken. Maar nu moet actie volgen, zegt Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66). “EU-regeringen mogen dit niet dwarsbomen.”

Maatregelen als de uitbreiding van de EU-misdrijvenlijst vereisen het fiat van alle lidstaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden