Nieuws

Europese Commissie wil dit jaar nog van Russische olie af

De Europese Commissie wil binnen een halfjaar de invoer van ruwe aardolie uit Rusland verbieden, en voor het einde van het jaar die van benzine en andere olieproducten. De maatregelen maken deel uit van een zesde sanctiepakket tegen Rusland, dat de commissie woensdag presenteerde in het Europees Parlement.

Het Parool
Tanks voor ruwe olie van de PCK-olieraffinaderij in Schwedt (Duitsland). Het bedrijf is voor het grootste deel eigendom van het Russische energiebedrijf Rosneft.
 Beeld Getty Images
Tanks voor ruwe olie van de PCK-olieraffinaderij in Schwedt (Duitsland). Het bedrijf is voor het grootste deel eigendom van het Russische energiebedrijf Rosneft.Beeld Getty Images

Verder stelt de commissie voor om drie grote banken af te sluiten van de internationale betalingsdienst SWIFT, en om Europese accountants en consultants die Rusland helpen aan te pakken. Ook wil de commissie drie grote Russische tv-zenders weren.

Rusland trekt zich vooralsnog weinig aan van de vijf voorgaande sanctiepakketten en zet de oorlog tegen Oekraïne voort, hoewel de Russische economie fors is geraakt. Dit nieuwe pakket moet ‘de druk op Rusland maximaliseren en tegelijkertijd de nevenschade voor ons en onze bondgenoten minimaliseren’, zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen in het Europees Parlement.

De EU-landen moeten nog over de sancties beslissen, maar gezien het vooroverleg is dat waarschijnlijk een formaliteit. Hun ambassadeurs in Brussel komen woensdag bijeen.

Tegen een embargo op Russische olie zijn grote bezwaren, met name van Hongarije en Slowakije, die sterk afhankelijk zijn van de aanvoer uit Rusland. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen liet in het midden of deze landen worden uitgezonderd. Ze wilde vooraf zeker zijn van hun steun, maar de Hongaarse leider Viktor Orbán dreigde met een veto. Dat zou nu van tafel zijn.

Boetsja

Een van de drie banken die de toegang tot SWIFT verliest is Sberbank, veruit de grootste van het land. De andere zijn Kredietbank Moskou en de Russische Landbouwbank RusAG, melden internationale media.

“Het Kremlin leunt op Europese accountants, consultants en spindoctors,” zei Von der Leyen. “Dat gaat nu stoppen.” De commissie wil verbieden om deze diensten te leveren aan Russische bedrijven.

Een aantal hoge Russische militairen en andere betrokkenen moeten worden gestraft voor de oorlogsmisdaden in het Oekraïense Boetsja en de belegering van Marioepol, vindt de commissie. Ze stelt voor ook hen te weren uit de EU en hun Europese tegoeden te bevriezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden