Europees Parlement: vleesvervangers mogen namen behouden

De vegaworst en -burger mogen hun namen behouden. Het Europees Parlement stemde vrijdag tegen het voorstel om woorden als schnitzel te verbieden voor vegetarische producten. Wel stemde het voor strengere regels voor plantaardige zuivel.

Laura Obdeijn
Vegaburger. Beeld Arie de Leeuw
Vegaburger.Beeld Arie de Leeuw

Het gevoel bij non-profitorganisatie ProVeg, dat zich inzet voor plantaardige voeding, is dubbel. Dat er niet gestemd is voor een verbod op de term vegaburger is goed nieuws. Anderzijds is daar het strengere oordeel over de benaming van plantaardige zuivelproducten.

‘Amandelmelk’ mocht al niet meer, maar hetzelfde zal nu mogelijk gaan gelden voor omschrijvingen als ‘yoghurtstijl’ of ‘plantaardig alternatief voor boter’.

“Het is moeilijk voorstelbaar hoe het Europees Parlement zo’n positieve positie in één gebied kon innemen, en een dergelijke negatieve positie in het andere,” aldus Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland.

Intensieve veehouderij

Het al bestaande verbod wordt volgens haar door dit amendement tot in het extreme doorgetrokken. “Zelfs zo’n duidelijk ondubbelzinnige omschrijving als ‘plantaardig alternatief voor yoghurt’ is volgens deze stemming niet toegestaan. Dit toont eens te meer aan dat deze regels niets te maken hebben met consumentenbescherming, en alles met marktbescherming voor de intensieve veehouderij.”

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is juist blij met stemmingsuitkomst wat betreft zuivel, maar laat weten dat het voortzetten van vleesbenamingen voor plantaardige producten een nederlaag is voor consumenten en eerlijke voedselinformatie. ‘Vlees is vlees en zuivel is zuivel,’ schrijft ze op Twitter.

Een stemming over een verbod op benamingen als vegavlees werd in april 2019 met een ruime meerderheid aangenomen door de Landbouwcommissie van het Europese Parlement: de verwijzing naar dierlijke producten zou misleidend zijn. De stemming vrijdag moest een volgende stap zijn richting een verbod.

Voorafgaand aan de stemming spraken verschillende organisaties zich uit tegen een verbod. Een petitie van ProVeg werd meer dan 250.000 keer ondertekend en bedrijven als Ikea en Unilever waren geen voorstander.

De Europese Commissie en de Europese Raad moeten zich nu nog over de zuivelkwestie buigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden