Europees Parlement eens met rechtbank Amsterdam: Platformwerkers zijn gewone werknemers

Platforms als taxidienstenleverancier Uber en bezorgers van maaltijden en pakjes als Deliveroo en Amazon moeten hun chauffeurs behandelen als gewone werknemers, vindt het Europese Parlement. Dat betekent dat ze recht hebben op pensioen, een ziektewet- en arbeidsongevallenverzekering.

Het Parool
Een maaltijdbezorger van Deliveroo. Beeld ANP
Een maaltijdbezorger van Deliveroo.Beeld ANP

Met dat standpunt plaatst een ruime meerderheid van het Europese Parlement zich op hetzelfde standpunt als de rechtbank Amsterdam eerder deze week in een zaak van de FNV tegen Uber. De resolutie van het Parlement – aangenomen met 524 stemmen voor, 39 tegen en 124 onthoudingen – is een aanmoediging aan de Europese Commissie om eind dit jaar wettelijk vast te leggen dat platformwerkers ‘gewone’ werknemers zijn, tenzij ze dat zelf niet willen of het platform het tegendeel bewijst. In Nederland gaat het om vele tienduizenden chauffeurs en koeriers – niemand heeft recente cijfers –, in heel Europa om miljoenen.

Sylvie Brunet, die straks namens het Parlement moet gaan onderhandelen met de lidstaten, spreekt van een belangrijke stap in de richting van een betere bescherming van platformwerkers. “Betere toegang tot sociale zekerheid, verbeterde werkomstandigheden, toegang tot collectieve onderhandelingen voor zelfstandigen, verduidelijking van hun status en het gebruik van ethisch algoritmemanagement zijn allemaal onderwerpen die nodig moeten worden opgepakt op Europees niveau. We zeggen ja tegen digitaal, maar niet ten koste van arbeidsrechten,” aldus de Franse liberale. Over de algoritmen die koeriers op straat doet belanden zodra ze één of twee keer niet bereikbaar zijn of een rit weigeren, zegt de resolutie dat ze ‘transparant, non-discriminatoir en ethisch’ moeten zijn.

Nederland tevreden

CDA-woordvoerder Sociale Zaken Jeroen Lenaers reageert tevreden: “Maaltijdbezorgers worden onterecht behandeld als zelfstandigen, terwijl ze recht hebben op een arbeidscontract. Zonder arbeidscontract hebben zij vaak geen recht op het cao-loon of doorbetaling bij ziekte. Terwijl in de praktijk toch echt sprake is van een arbeidsrelatie. Het is tijd dat Europa hier zijn verantwoordelijkheid opneemt en uitbuiting van, vaak jonge, werknemers tegengaat.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden