Europees Parlement: ‘Breek met Zwarte Piet’

Europese landen moeten breken met ‘racistische en afrofobische tradities’ als Zwarte Piet. Die oproep aan de lidstaten doet het Europees Parlement in een resolutie die vrijdag is aangenomen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Tegelijk veroordeelt het parlement het besmeuren en omverwerpen van standbeelden door demonstranten.

Het parlement veroordeelt in de resolutie alle vormen van racisme, discriminatie en xenofobie. Daartoe behoort ook het zwart schminken van gezichten door blanke mensen, zoals bij Zwarte Piet.

Het Europees Parlement verzoekt de lidstaten deze ‘racistische en afrofobische tradities te veroordelen en zich er niet mee in te laten’. In totaal stemden 415 parlementsleden voor de oproep. Er waren 216 tegenstemmers en 55 onthoudingen.

Ontmoedigen

Vorig jaar nam het Europees Parlement al een resolutie aan waarin de lidstaten werden opgeroepen tradities als Zwarte Piet te ‘ontmoedigen’. Met het zwart schminken van gezichten wordt volgens het parlement vastgehouden aan ‘discriminerende stereotypen, waardoor diepgewortelde stereotyperingen van mensen van Afrikaanse afkomst blijven bestaan, hetgeen het gevaar van discriminatie verergert’.

Tegenstanders van Zwarte Piet. Beeld REUTERS
Tegenstanders van Zwarte Piet.Beeld REUTERS

De nieuwe resolutie vloeit voort uit de wereldwijde antiracisme protesten na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld. In de Verenigde Staten mondden demonstraties geregeld uit in geweld. Op meerdere plekken moesten beelden van ‘koloniale helden’ het ontgelden.

Vrijdag trokken demonstranten in Washington het enige beeld daar van een vroegere generaal van het zuidelijke leger omver. Albert Pike, die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog streed voor behoud van slavernij, werd met een touw neergehaald.

In  Washington werd het beeld van generaal Albert Pike van zijn sokkel getrokken en besmeurd. Beeld EPA
In Washington werd het beeld van generaal Albert Pike van zijn sokkel getrokken en besmeurd.Beeld EPA

Vrijdagavond dreigde iets vergelijkbaars te gebeuren in Hoorn bij een standbeeld van VOC-gouverneur Jan Pieterszoon Coen. Een demonstratie eindigde met ongeregeldheden, toen een groep naar het beeld optrok. Politie en ME wisten te voorkomen dat relschoppers bij het beeld op het plein konden komen.

Wanorde en anarchie

Het Europees Parlement veroordeelt in de resolutie plundering, brandstichting, vandalisme en vernieling door gewelddadige demonstranten. Volgens het parlement misbruiken ‘extremistische en antidemocratische krachten’ bewust de vreedzame protesten om de conflicten te verergeren met als doel ‘wanorde en anarchie te verspreiden’.

“Het geweld en de vernieling van eigendommen zullen het probleem van diepgewortelde discriminatie niet oplossen en moeten stevig aan de kaak worden gesteld,” aldus het parlement.

De ME staat rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen.  Beeld ANP
De ME staat rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden