Eurolanden presenteren historisch economisch hulppakket tegen corona

Het duurde lang en verliep bij tijd en wijle grimmig – met een hoofdrol voor Nederland en Italië – maar Europa is eruit: er komt voor honderden miljarden euro’s coronasteun.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra tijdens een overleg met zijn Europese collega's eerder deze week. Beeld ANP

De kou tussen Rome en Den Haag is voorlopig uit de lucht. Er komen geen Europese obligatieleningen, die Nederland te ver gingen, maar er is ruimschoots hulpgeld beschikbaar: er komt een noodfonds van 540 miljard euro voor de economieën die het zwaarst zuchten onder Covid-19.

Na een uiterst moeizame aanloop was dat gisteren in no time geregeld. Uit het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) wordt 240 miljard euro gehaald. De Europese Investeringsbank draagt 200 miljard bij en de Europese Commissie gaat de kapitaalmarkten op om nog eens 100 miljard bij elkaar te lenen. Een drietal economische vangnetten dus: bedoeld om respectievelijk staatsbegrotingen bij te vullen, bedrijven te hulp te schieten en Europeanen te compenseren die hun baan kwijtraken. Bij elkaar opgeteld levert dat het omvangrijkste bilaterale steunpakket uit de geschiedenis op.

Eurobonds nee, ESM ja

De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) glom werkelijk van oor tot oor toen hij gisteravond laat voor de deur van zijn ministerie de pers te woord stond. Met zijn collega’s uit de eurogroep (de ministers van Financiën van de eurolanden) sloot hij ‘een redelijke en verstandige deal’. “Het resultaat is goed en dat is leidend,” aldus de minister.

Even daarvoor had van achter de computerschermen in Europese hoofd- of regerings­steden applaus geklonken. Wat dinsdag na 16 uur vergaderen niet lukte, was nu in drie kwartier afgehamerd. Dat kon omdat in de uren voor de top op de achtergrond druk was overlegd. Eurogroepvoorzitter Mário Centeno slaagde er blijkbaar in de twee grootste kemp­hanen van Europa – Italië en Nederland – tot elkaar te brengen. Beide landen zetten zeldzaam hoog in.

Des te groter was daarom de opluchting gisteren bij Hoekstra. Zijn voornaamste wapenfeit: de Europese obligaties waar vooral Italië op had ingezet, zijn buiten de slot­verklaring gehouden. Deze zogeheten euro- of coronabonds, gemeenschappelijk uitgegeven en dus ook gemeenschappelijk gedragen schuldpapieren, waren de inzet van een wekenlange ruzie en hadden de Italiaanse premier Giu­seppe Conte er zelfs toe bewogen te hinten op het opblazen van de EU.

Kop van Jut

Hoekstra werd als gezicht van het starre Nederland de kop van Jut bij kranten en bewinds­lieden in het zuiden van Europa. Dat was achteraf misschien iets te makkelijk. Ook Duitsland had van de coronabonds een breekpunt gemaakt, zij het op een stuk diplomatiekere wijze dan Nederland. De mondige Hoekstra mocht de kastanjes uit het vuur halen.

Ook Nederland levert in, hoe opgetogen Hoekstra ook was. Zo wordt het eenvoudiger dan gebruikelijk om aanspraak te maken op het ESM. Nederland wilde dat dat alleen kan onder de voorwaarden die vóór de coronacrisis golden, onder meer stevige hervorming van de economie. Aantonen dat het geld (indirect) voor medische doeleinden zal worden gebruikt – een rekkelijke defi­nitie – is voorlopig voldoende.

In de vijf kantjes die de eurogroep gisteren heeft opgesteld, zitten elementen die iedere ­minister thuis als overwinning kan uitleggen – van de gesneuvelde eurobonds tot de versoepeling van het ESM. Maar belangrijker dan een duidelijke winst- of verliesrekening: er is overeenstemming in Europa. In crisistijd is dat ook wat waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden