PlusNieuws

EU wil alleen nog ‘ontbossingsvrije’ producten

De Europese Commissie wil een verbod op producten waarvoor bos is gekapt. Bedrijven die handelen in soja, cacao, palmolie, hout, vlees, koffie, leer of chocolade moeten voortaan aantonen dat die niet zijn geproduceerd op land dat is ontbost na 31 december 2020.

Hans Nijenhuis
Het afbranden van bos in het Amazonegebied. Beeld AFP
Het afbranden van bos in het Amazonegebied.Beeld AFP

Dat staat in een voorstel dat gisteren in Brussel is gepresenteerd. Het verbod is onderdeel van een pakket maatregelen waarmee het dagelijks bestuur van de Europese Unie praktische invulling wil geven aan de zogeheten Green Deal, de hervormingen waarmee de EU klimaatverandering en milieuvervuiling wil tegengaan.

Er werden ook strengere regels voor de export van afval gepresenteerd. Afval uit de EU mag alleen nog worden vervoerd naar landen die het duurzaam kunnen verwerken tot nieuwe grondstoffen. Exporteurs moeten aantonen dat een onafhankelijke toezichthouder dat controleert.

Vervuiling niet exporteren

Met de nieuwe voorstellen komt Brussel tegemoet aan de kritiek dat de EU zelf wel klimaatmaatregelen neemt, maar door zijn consumptie bijdraagt aan milieuschade elders. “De wereld heeft tussen 1990 en 2020 een gebied dat groter is dan de EU aan bos verloren. Onze vraag naar koffie, soja, palmolie en dergelijke is daarvan een belangrijke oorzaak,” zei Euro­commissaris Frans Timmermans. “We gaan deze producten alleen nog importeren als ze ontbossingsvrij en legaal zijn geproduceerd. We moeten ervoor zorgen dat de consumptie in de EU andere landen niet benadeelt.”

Zijn collega van milieu, Virginijus Sinkevicius: “Als we een ambitieuzer klimaat- en milieubeleid van onze partners verwachten, kunnen wij niet langer onze vervuiling exporteren.”

Europese verordening

Als het aan Brussel ligt, moeten bedrijven van verschillende producten voortaan precies kunnen aantonen waar die vandaan komen, voordat ze in de EU de markt op mogen. Hoe slechter de reputatie van een land, hoe strikter de eisen. Overheden moeten toezien op de naleving. Begon­nen wordt met producten die de grootste impact hebben, maar de lijst kan worden uitgebreid.

De maatregelen om ontbossing tegen te gaan, zijn gegoten in een verordening. Dat betekent dat zodra het Europees Parlement en de 27 EU-lidstaten het voorstel hebben aangenomen, de regels in de hele EU van kracht zullen zijn. Ze hoeven niet eerst te worden omgezet in nationale wetgeving. In Brussel wordt verwacht dat dit binnen een jaar rond is.

Ontbossing, met name het kappen van tropisch regenwoud ten behoeve van landbouw, is een belangrijke factor bij de opwarming van de aarde en het verlies van biodiversiteit. De export van afval is sinds 2004 75 procent gegroeid tot 33 miljoen ton per jaar, het meeste naar landen met veel minder strenge regels dan de EU.

Steun aan lokale economieën

Op de klimaattop in Glasgow hebben meer dan honderd landen al afgesproken in 2030 te stoppen met ontbossing. Er werden miljarden toegezegd, met name om lokale economieën die draaien op houtkap te hervormen. De productie-eisen van de Europese Unie, die bijvoorbeeld gelden voor speelgoed, zijn echter geen intentieverklaringen, maar harde regels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden