EU stemt in met handelsverdrag met VK en zet punt achter brexit

Het parlement van de Europese Unie is akkoord met het handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk. Daarmee zet de EU, bijna vijf jaar nadat de Britten hun vertrek aankondigden, een punt achter de brexit.

null Beeld AP
Beeld AP

“Dit is de laatste stap van een lange reis, die zorgt voor stabiliteit in onze nieuwe relatie met de EU als vitale handelspartner, nauwe bondgenoot en gelijke,” verklaarde de Britse premier Boris Johnson na de bekendmaking van het stemresultaat. “Het is nu tijd om vooruit te kijken naar de toekomst.”

Het handels- en samenwerkingsverdrag van de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk werd goedgekeurd met 660 stemmen voor, 5 tegen en 32 onthoudingen.

De deal was al geratificeerd door het Britse parlement en ging op 1 januari voorwaardelijk in werking, dit in afwachting van goedkeuring van het Europees parlement. Dat stemde dinsdag over de kwestie. De resultaten werden vandaag bekendgemaakt.

‘Brexit betekent verstoring’

Nu de EU het verdrag heeft geratificeerd wordt het officieel van kracht. De meeste Europarlementariërs betreuren het definitieve vertrek van de Britten uit de EU. “Brexit betekent verstoring en ongemak voor burgers en bedrijven,” zei parlementsvoorzitter David Sassoli.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en voorzitter van de Europese raad Charles Michel reageerden positief op het akkoord. De zogenoemde TCA (Trade and Cooperation Agreement) markeert volgens Von der Leyen ‘een sterke en nauwe samenwerking met het Verenigd Koninkrijk’. “Een getrouwe implementatie is essentieel,” stelde ze.

Toekomst

“Hoe intens verdrietig het ook blijft dat het zover is gekomen, we moeten nu vooruitkijken,” stelt PvdA-buitenlandwoordvoerder Thijs Reuten. Volgens PvdA-fractievoorzitter Agnes Jongerius zal de toekomstige relatie ‘blijvende inzet en toewijding vragen van ons allemaal’.

Bas Eickhout (GroenLinks) wijst erop dat de Britten zich moeten houden aan de regels voor eerlijke concurrentie op het gebied van werknemersrechten en milieustandaarden. “De EU kan eenzijdig maatregelen nemen als het VK deze standaarden afzwakt.”

“Ik hoop dat we in de toekomst ook kunnen kijken naar samenwerking op beleidsterreinen waar we nu geen afspraken over hebben gemaakt, zoals een uitwisselingsprogramma voor studenten of het buitenlandbeleid,” zegt Liesje Schreinemacher (VVD).

Ruim vijftig jaar lid

Het Verenigd Koninkrijk was sinds 1973 onderdeel van de EU. In 2016 kozen de Britten in een referendum voor een brexit. Na moeizame onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden, die zijn vastgelegd in het terugtrekkingsakkoord van oktober 2019, sloten Brussel en Londen op 24 december 2020 een handels- en samenwerkingsverdrag. Daarmee werd op het nippertje een ‘no-deal-scenario’ voorkomen. Op 1 januari werd het Britse vertrek uit de Europese Unie definitief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden