EU-president vraagt leiders ‘onmogelijke missie te volbrengen’

Meer dan zeven uur later dan gepland zijn de EU-regeringsleiders zondag in Brussel dan toch bijeen gekomen. Na de hele dag koortsachtig overleg in wisselende groepjes zijn premier Mark Rutte en zijn collega’s letterlijk rond de tafel gaan zitten.

Van links naar rechts: premier Mark Rutte, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Europese Commissiepresident Ursula von der Leyen en de Franse president Emmanuel Macron op de EU-top.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Tijdens het diner spoorde EU-president Charles Michel in een emotionele oproep de EU-leiders aan een deal te sluiten over de meerjarenbegroting (MFK) en het daaraan gekoppelde herstelfonds voor de lidstaten die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis. ,,Ik wens dat de Europese kranten koppen dat de EU een onmogelijke opgave heeft volbracht’’, hield hij ze bij het diner zondagavond volgens ingewijden voor. ,,Of willen we het gezicht van een zwak Europa tonen, ondermijnd door wantrouwen?’’

Premier Mark Rutte en zijn collega’s touwtrekken sinds vrijdagmorgen voornamelijk over het fonds dat aanvankelijk 750 miljard euro zou bedragen. Daarvan zou 500 miljard beschikbaar komen via subsidies, die niet hoeven worden terugbetaald, en 250 miljard aan leningen, die moeten worden afgelost. Michel somde daarop een reeks voorstellen op die hij heeft aangepast om aan onder meer Nederlandse eisen en wensen tegemoet te komen.

Rutte is de ‘bad guy’

De hele dag door vlogen verwijten over en weer. Premier Rutte, die als de ‘bad guy’ wordt beschouwd die een akkoord onmogelijk maakt met zijn stugge opstelling en harde eisen, kreeg van verschillende kanten en om verschillende redenen de wind van voren.

,,Ik heb aandachtig naar elk van jullie geluisterd’’, zei Michel. ,,Ik heb voor iedereen het grootste respect getoond’’, besloot de Belgische oud-premier en kondigde daarop een pauze aan. Volgens ingewijden kunnen de onderhandelingen de hele nacht doorgaan.

De Luxemburgse premier Xavier Bettel liet het avondeten aan zich voorbijgaan. Hij moest een coronavergadering in eigen land voorzitten en laat zich vertegenwoordigen door de Belgische premier Sophie Wilmès. Bettel liet weten na de vergadering in Luxemburg weer naar Brussel terug te keren.

Er is overigens al wel voortgang geboekt. De grote kloof tussen ‘zuinige’ tegenstanders van het opnemen van hulpgeld in het herstelfonds dat ontvangers niet hoeven terug te betalen, met Rutte als uithangbord, en de pleitbezorgers van zulke subsidies zou zijn geslonken. Nederland en zijn andere zuinige bondgenoten zouden inmiddels bereid zijn tot 300 miljard aan subsidies te gaan.

Wrevel

Het optreden van Rutte op de EU-top roept wrevel op bij andere landen. Volgens de Hongaarse premier Viktor Orbán doet het denken aan de communistische dictatuur uit de Koude Oorlog. Rutte ‘haat’ zijn Hongaarse collega en Hongarije, stelde Orbán eerder vandaag. ,,Hij valt zó hard aan.’’ En bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron liepen de afgelopen nacht in Brussel ‘kribbig’ weg uit overleg met ‘de stugge’ premier Rutte en zijn ‘zuinige’ Oostenrijkse, Deense, Zweedse en Finse bondgenoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden