EU-onderhandelaar: geen vooruitgang geboekt in brexitoverleg

Bij de brexitonderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is deze week amper vooruitgang geboekt. Volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier gaf het Britse kamp te weinig toe op punten waar nog grote meningsverschillen over bestaan. 

EU-onderhandelaar Michael Barnier.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

De EU gaat zich nu intensiever voorbereiden op alle uitkomsten van de onderhandelingen, dus ook op het uitblijven van een akkoord voor de deadline van 1 januari.

“Er blijven aanzienlijke verschillen van inzicht bestaan over thema’s die van essentieel belang zijn voor de EU,” schreef Barnier na afloop van de achtste onderhandelingsronde over de relatie tussen de EU en de vertrokken lidstaat.

De economische en maatschappelijke gevolgen van een no-dealscenario moeten niet worden onderschat, waarschuwt Barnier. Dat volgens hem toch extra voorbereidingen worden getroffen voor zo’n uitkomst, duidt erop dat de kans op een akkoord slinkt. “De EU blijft zich inzetten voor een ambitieuze samenwerking met het Verenigd Koninkrijk. Dit is duidelijk in het belang van beide kanten.”

Eerlijke concurrentie

Volgens Barnier weigert de Britse regering garanties te geven voor eerlijke concurrentie tussen de economieën aan weerszijden van het Kanaal. Tegelijkertijd mikt het Verenigd Koninkrijk wel op vrije toegang tot de interne markt van de EU. Het zogeheten gelijke speelveld waar Brussel op hamert, is al lang een pijnpunt in de onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag. Londen vreest, ook na de brexit, alsnog aan allerlei Europese mededingingsregels gebonden te zijn als het garandeert geen marktverstorende steun te geven.

Barnier vindt dat het Verenigd Koninkrijk niet op een ‘wederkerige manier’ is ingegaan op belangrijke twistpunten. Naast eerlijke concurrentie, gaat het er volgens Barnier ook om dat de EU en het Verenigd Koninkrijk dezelfde standaarden hanteren voor bijvoorbeeld het milieu en de arbeidsmarkt. Volgens de EU-onderhandelaar is er ook weinig vooruitgang geboekt in onderhandelingen over de visserij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden