Nieuws

EU-leiders eens over uitbreiding sancties tegen Turkije

De EU-leiders zijn het eens geworden over uitbreiding van sancties tegen Turkije vanwege illegale gasboringen in de Middellandse Zee bij Griekenland en Cyprus. Die twee EU-lidstaten dringen al langer aan op maatregelen tegen Ankara.

Het Parool
De EU-leiders bijeen aan het begin van de tweedaagse top in Brussel. Beeld EPA
De EU-leiders bijeen aan het begin van de tweedaagse top in Brussel.Beeld EPA

Tot nu toe heeft de EU tegen slechts twee functionarissen van het Turkse staatsoliebedrijf strafmaatregelen ingesteld, zoals een inreisverbod in de EU. De ministers van Buitenlandse Zaken zullen een lijst met nieuwe namen van personen en bedrijven samenstellen.

De moeizame en politiek gevoelige relatie van de EU met Turkije werd op de top in Brussel langdurig besproken. Turkije is kandidaat-lidstaat voor de EU, een Navo-bondgenoot en een belangrijke partner in het beheersen van de vluchtelingen- en migrantenstromen.

De afgelopen maanden gedroeg het land zich echter meermalen provocerend naar de EU toe, niet alleen met de boringen maar ook op Cyprus zelf. Turkije wil tot woede van de Grieks-Cyprioten de ooit mondaine strandboulevard in de – sinds de Turkse invasie in 1974 afgegrendelde – wijk Varosha weer in gebruik nemen. In hun conclusies veroordelen de 27 EU-landen deze eenzijdige stap expliciet en ondersteunen ze hervatting van onderhandelingen onder de paraplu van de Verenigde Naties om de deling terug te draaien. De laatste poging daartoe strandde in 2017.

De EU reikt ook een hand aan Turkije. Ze zegt bereid te blijven mee te betalen aan de opvang van vluchtelingen uit Syrië en om samen te werken voor een ‘verantwoordelijk’ beheer van de migrantenstromen en het opvoeren van de inspanningen om netwerken van mensensmokkelaars te bestrijden.

EU-buitenlandchef Josep Borrell wordt gevraagd een rapport op te stellen over de stand van zaken in de politieke, economische en handelsbetrekkingen tussen de EU en Turkije, en opties aan te dragen hoe nu verder om te gaan met het land.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden