Update

EU legt meer leden van het Belarussische regime sancties op

De eerder afgekondigde strafmaatregelen voor veertig Belarussen hebben nog niet voldoende effect, volgens de ministers van Buitenlandse Zaken.

ANP
President Aleksandr Loekasjenko kan een inreisverbod en een bevriezing van zijn Europese tegoeden verwachten. Beeld Valery Sharifulin/TASS
President Aleksandr Loekasjenko kan een inreisverbod en een bevriezing van zijn Europese tegoeden verwachten.Beeld Valery Sharifulin/TASS

Daarom gaat de Europese Unie meer leden van het Belarussische regime sancties opleggen, is volgens ingewijden maandag besloten.

Ook president Aleksandr Loekasjenko kan een inreisverbod en een bevriezing van zijn Europese tegoeden verwachten, meldt persbureau AFP op gezag van diplomatieke bronnen.

Duitsland, dat de EU dit halfjaar voorzit, dringt daarop aan. Nederland en andere landen zagen daar tot dusver geen heil in omdat sancties tegen Loekasjenko het gesprek met de president zouden bemoeilijken.

Duitsland vond dat tot voor kort ook, maar bedacht zich. Omdat er ‘niets is verbeterd in Belarus en het geweld van het Loekasjenko-regime en de arrestatie van vreedzame demonstranten doorgaat,’ stelde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas maandag voor meer Belarussische regeringsleden te straffen, de president inbegrepen.

Sancties

Tien dagen geleden legde de EU al veertig Belarussen sancties op voor hun betrokkenheid bij verkiezingsfraude of hun aandeel in het neerslaan van de protesten tegen Loekasjenko. Zij kunnen niet naar de EU reizen en hebben geen toegang meer tot het geld dat zij op Europese rekeningen hebben gestald.

Onder hen zijn de Belarussische minister van Binnenlandse Zaken, commandanten van de veiligheidsdiensten en leden van de kiesraad.

De nieuwe, langere sanctielijst moet nog worden uitgewerkt. Er komen ook familieleden van Loekasjenko en rechters op te staan, meldt AFP. De EU staat ‘klaar om verdere maatregelen te nemen tegen organisaties en hooggeplaatste functionarissen, inclusief Aleksandr Loekasjenko,’ meldden de EU-ministers na afloop van hun overleg.

De unie schroeft de samenwerking met de Belarussische autoriteiten verder terug, om het maatschappelijke middenveld in het land meer te kunnen steunen. Financiële hulp die eerder naar de autoriteiten vloeide, gaat in het vervolg naar bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties, onafhankelijke media en slachtoffers van het geweld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden