EU gaat beter samenwerken met kleurcodes en reisbeperkingen

Eindelijk zetten alle EU-landen een eerste, bescheiden stap naar een gezamenlijke corona-aanpak. Weliswaar niet de bestrijding van de pandemie zelf, maar de registratie ervan en de reisbeperkingen.

Het Parool
Minister Stef Blok. Beeld EPA
Minister Stef Blok.Beeld EPA

Eén kleurcode-systeem voor de hele EU komt in de plaats van de per land verschillende lappendekens. Bovendien moeten de reisbeperkingen beter op elkaar worden afgestemd, en ook beter aan elkaar én aan de burgers worden uitgelegd.

De verantwoordelijke EU-ministers (voor Nederland is dat Stef Blok van Buitenlandse Zaken) geven vandaag in Luxemburg hun zegen aan een akkoord dat vrijdag op diplomatiek niveau is bereikt. Daar onthielden acht landen zich overigens van stemming, vooral omdat ze deze niet-bindende ‘raadsaanbeveling’ niet ver genoeg vinden gaan, zeggen bronnen.

Zo komt er bijvoorbeeld geen eenduidige richtlijn voor de lengte van een quarantaine. De EU-landen houden dat – en alle andere maatregelen – geheel in eigen hand. De Europese Commissie, die begin september het nu in afgezwakte vorm aanvaarde voorstel tot coördinatie deed, kan niets afdwingen.

De EU-harmonisatie betreft in de eerste plaats de kleurcodes per regio: groen, oranje, rood of grijs (te weinig gegevens). Daarvoor worden straks drie dezelfde standaardcriteria gebruikt: relatief aantal besmettingen over de laatste twee weken, percentage positieve tests over de afgelopen week, aantal tests op 100.000 inwoners. Alle landen sturen die gegevens naar het Europees Centrum voor Ziektepreventie en –bestrijding (ECDC) in Stockholm, het RIVM van de EU.

Lappendeken blijft bestaan

Het ECDC zal elke week een bijgewerkte kleurenkaart van Europa publiceren. Elk EU-land mag vervolgens zelf bepalen welke (reis)maatregelen het treft voor oranje en rode regio’s: quarantaineverplichting, negatieve test meenemen, of een combinatie van die twee. Die lappendeken blijft dus bestaan. De enige nieuwe voorwaarde is dat een land alle rode (of oranje) regio’s gelijk moet behandelen. Is een regio groen, dan zijn reisbeperkingen in het geheel niet nodig. Maar ook dat is niet meer dan een aanbeveling.

Verder beloven de lidstaten om andere landen en de Europese Commissie minstens 48 uur van tevoren op de hoogte te stellen van nieuwe reisbeperkingen. Hun eigen burgers moeten dat zeker 24 uur van tevoren weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden