EU en VS roepen Turkije op verdrag vrouwenrechten te behouden

De Europese Unie en de Verenigde Staten roepen Turkije op het vrouwenrechtenverdrag dat president Erdogan heeft opgezegd in stand te houden. ‘Geweld tegen vrouwen is ontoelaatbaar. Vrouwen verdienen bescherming door sterke wetgeving,’ reageert voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op Twitter.

Het Parool
Vrouwen betoogden zaterdag massaal in Istanboel tegen het besluit van Turkije om zich terug te trekken uit het vrouwenrechtenverdrag. Beeld EPA
Vrouwen betoogden zaterdag massaal in Istanboel tegen het besluit van Turkije om zich terug te trekken uit het vrouwenrechtenverdrag.Beeld EPA

Het Witte Huis noemt de Turkse terugtrekking ‘diep teleurstellend’. President Joe Biden spreekt in een verklaring van ‘een ontmoedigende stap terug voor de internationale beweging om geweld tegen vrouwen wereldwijd te beëindigen’.

Hij wijst op de toename van huiselijk geweld in de wereld en naar berichten dat vrouwenmoord in Turkije vaker plaatsvindt. “Geweld tegen vrouwen doet ons allemaal pijn en we moeten allemaal meer doen om samenlevingen te creëren waarin vrouwen vrij kunnen leven zonder geweld.”

Ook EU-buitenlandchef Josep Borrell dringt er bij Turkije op aan de beslissing terug te draaien. Hij betreurt de opzegging ten diepste en zegt het besluit niet te bevatten. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok sluit zich bij de oproep aan. Ook hij betreurt de Turkse terugtrekking en noemt het verdrag ‘een belangrijk instrument om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld aan te pakken’.

Erdogan

President Recep Tayyip Erdogan heeft zonder debat in het Turkse parlement besloten de zogeheten conventie van Istanbul op te zeggen. Het verdrag werd in 2011 juist in de Turkse stad opgesteld. Erdogan was destijds premier. De doelen zijn het voorkomen van huiselijk geweld, betere bescherming van slachtoffers en het beëindigen van de straffeloosheid van daders.

De conservatieve regering van Turkije vindt dat het land vrouwenrechten beter op zijn eigen manier kan bevorderen. Turkije hoeft daarin niet ‘anderen te imiteren’, motiveerde vicepresident Fuat Oktay het besluit.

Ook in Turkije zelf is tegenstand. De centrumlinkse oppositie reageerde woedend en duizenden mensen gingen de straat op om hun ongenoegen te uiten. Ook de Raad van Europa, die het initiatief nam voor de conventie, is teleurgesteld in het besluit van de Turkse president.

De Raad, niet te verwarren met de EU, bevordert mensenrechten via verdragen en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ook Turkije is lid van de organisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden