Plus

‘EU en China sluiten deze week akkoord over investeringsdeal’

Het langverwachte investerings­akkoord tussen de Europese Unie en China is zo goed als rond, melden meerdere internationale media op basis van gesprekken met betrokkenen. De deal, die ervoor moet zorgen dat China zijn markt meer openstelt voor Europese investeringen, zou morgen al ondertekend kunnen worden.

In Wuhan begint het normale leven terug te keren. Volgens de EU heeft China na de corona-uitbraak desinformatie verspreid. Beeld EPA
In Wuhan begint het normale leven terug te keren. Volgens de EU heeft China na de corona-uitbraak desinformatie verspreid.Beeld EPA

Met de deal krijgen Europese investeerders volgens persbureau Reuters en Financial Times onder meer toegang tot de Chinese industrie, financiële dienstverlening, onroerend goed, milieudiensten, bouw, scheepvaart en luchtvervoer. Nu nog zijn veel Chinese bedrijven gesloten voor Europese bedrijven, terwijl ’s werelds een na grootste economie wel vrije toegang heeft tot de markt van de EU.

Oeigoeren

In het akkoord zou de EU hebben laten optekenen dat China zich moet houden aan internationale afspraken om dwangarbeid tegen te gaan. China wordt er door het Westen van beschuldigd de Oeigoerse moslimminderheid in het land uit te buiten en gedwongen in heropvoedingskampen vast te houden – iets wat Peking stellig ontkent.

De EU opent op haar beurt de deuren voor China om hier te investeren in duurzame energie – zij het volgens bronnen aan persbureau Reuters in beperkte mate. Daarmee gaat de Unie in op een belangrijke wens in van Peking, dat al langer aast op toegang tot de Europese energiesector.

De machtsblokken onderhandelen al zeven jaar over het zogenoemde EU-China Comprehensive Agreement on Investment. Dat juist nu een doorbraak aanstaande is, heeft volgens betrokkenen deels te maken met de spanningen tussen de Verenigde Staten en China, die sinds 2018 in een handelsoorlog zijn verwikkeld. Daardoor zou Peking bereidwilliger zijn om een deal te sluiten.

De betrekkingen tussen EU en China kwamen het afgelopen jaar ook onder spanning te staan. De EU jaagde China tegen zich in het harnas door zich uit te spreken tegen de machtsuitbreiding van Peking in Hongkong. Bovendien zou China volgens Brussel desinformatie hebben verspreid over het coronavirus.

Het nieuws over de overeenkomst zal naar verwachting niet in goede aarde vallen bij de aanstaande regering van de Amerikaanse president-elect Joe Biden. Vorige week nog drong Jake Sullivan, die zal dienen als de nationale veiligheidsadviseur van de opvolger van Donald Trump, bij zijn ‘Europese partners’ aan op een gezamenlijke strategie ten aanzien van de handel met China.

Handelsverdrag VS

Tijdens een top in Brussel gisteren achtten de leden van de Europese Commissie dat in dit geval niet nodig, omdat de deal met Europa juist op gelijke voet zou stellen met de Verenigde Staten, dat eerder dit jaar al een handelsverdrag met China sloot.

Het kan nog even duren tot Europese investeringen in China kunnen worden gedaan. Als de deal is gesloten, moet deze worden geratificeerd door het Europees Parlement. Dat laat mogelijk tot de tweede helft van 2021 op zich wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden