EU desnoods met dwang naar klimaatneutraal 2050

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft woensdag de klimaatwet bekendgemaakt die vastlegt dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn, mét de mogelijkheid om talmende lidstaten tot de orde te roepen. Over de doelstelling voor 2030 is nog geen duidelijkheid.

Bart Van Zoelen
Frans Timmermans met Ursula von der Leyen en Greta Thunberg. De Eurocommissaris wil lidstaten kunnen dwingen tot actie. Beeld John Thys/AFP
Frans Timmermans met Ursula von der Leyen en Greta Thunberg. De Eurocommissaris wil lidstaten kunnen dwingen tot actie.Beeld John Thys/AFP

Met klaroengeschal werden de voorstellen voor de klimaatwet vanmorgen goedgekeurd door de Europese Commissie. Daarbij schoof de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (17) aan als eregast.

De in december al in een ‘Green Deal’ geschetste doelen om in 2050 met de EU netto geen broeikasgassen meer uit te stoten, moet in de Europese richtlijn formeel vastgelegd worden. Vorig jaar kwam een soortgelijke klimaatwet in Nederland al door het parlement.

Nederland heeft daarbij ook een tussentijds doel voor 2030 vastgelegd. Zo ver is Brussel nog niet. De Europese Commissie heeft nog niet gekozen of ze zich voor dat jaar wil vastleggen op 50 of 55 procent minder CO2-uitstoot dan in peiljaar 1990. Eurocommissaris Timmermans wacht op de uitkomst van een onderzoek naar de gevolgen voor de economie.

Die twijfel is tegen het zere been van sommige lidstaten en de milieubeweging. Zij vrezen dat de EU-klimaatwet onvoldoende ambitieus zal zijn. Het doel voor 2030 dreigt pas in september te worden vastgelegd, tien jaar voor het ijkmoment.

De huidige EU-doelstelling van 40 procent stamt uit 2014. Om het Klimaatakkoord van Parijs te halen en de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken, moet daar een flinke schep bovenop. Onduidelijk is dus nog hoe ver de EU wil gaan.

Nederland en elf andere landen hebben Timmermans dinsdag per brief opgeroepen snel met aangescherpte klimaatdoelen voor 2030 te komen, uiterlijk in juni. Dan kan de EU de toon zetten voor de klimaattop van november in Glasgow, in de hoop dat ook de rest van de wereld daar een voorbeeld aan neemt.

Grote broek

De commissie zou vanaf 2023 elke vijf jaar nieuwe doelen willen vastleggen. Daarmee zou de Europese Commissie na 2030 tussentijds zelfs de EU-lidstaten kunnen corrigeren als die te weinig maatregelen nemen.

Vooral dat laatste ligt uiterst gevoelig. Als het voorstel de komende maanden wordt voorgelegd aan de lidstaten en het Europees Parlement zal de discussie draaien om de vraag of de EU niet een te grote broek aantrekt: moeten de lidstaten baas in ­eigen huis blijven?

Dat het niet zal meevallen om alle lidstaten mee te krijgen, bleek al in december. Toen maakte het sterk van steenkool afhankelijke Polen al een voorbehoud. Voor Thunberg gaat het hoe dan ook niet snel genoeg, schreef ze dinsdag in een open brief met 34 andere jonge klimaatstakers. Pas in 2050 klimaatneutraal zijn komt er volgens hen op neer dat Europa het hoofd in de schoot legt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden