PlusAchtergrond

Etnisch profileren in Frankrijk: ‘De politie behandelt ons als honden’

 Tijdens een Black Lives Matterprotest, afgelopen zaterdag in Parijs.   Beeld Joris Van Gennip
Tijdens een Black Lives Matterprotest, afgelopen zaterdag in Parijs.Beeld Joris Van Gennip

De Franse politie maakt zich schuldig aan machts­misbruik en discriminatie van mensen met een zwart of Noord-Afrikaans uiterlijk. Zelfs kinderen van 10 tot 12 jaar worden zonder concrete verdenking staande gehouden en op vernederende wijze gefouilleerd.

‘Studies en statistieken wijzen erop dat de Franse politie etnisch profileert. En dat is verboden,’ schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een vandaag verschenen rapport. De organisatie deed een jaar onderzoek en interviewde daarvoor meer dan

90 mensen met een niet-westerse achtergrond uit vier grote Franse steden, waaronder Parijs. Onder hen waren 48 kinderen vanaf 10 jaar oud. “Velen van hen zeggen dat ze worden aangehouden vanwege hun uiterlijk of waar ze wonen en niet vanwege hun gedrag.”

De 15-jarige Dabir werd in Parijs met negen vrienden gecontroleerd bij een supermarkt. Tegen HRW vertelde hij: “Ze begonnen iedereens zakken te fouilleren, behalve die van de witte jongen.” De 12-jarige Fadil werd in Grenoble gecontroleerd, staat in het rapport. “Ga naar huis, vuile Arabier,” zei een agent tegen hem. De 15-jarige Drissa werd zonder reden voor zijn school door agenten gefouilleerd. “Ze begonnen hard te schreeuwen, betastten mijn edele delen en gingen heel hardhandig te werk.” De 15-jarige Gadi werd na een partijtje voetbal in Parijs ­tegengehouden met vrienden. “We hebben hier zes nikkerkinderen,” zei de agent volgens Gadi in zijn portofoon. “Ze behandelen ons als honden,” vertelde de 18-jarige Adbul in Lille.

Onnodige intimidatie

Human Rights Watch verwijt agenten dat ze minderjarigen onnodig intimiderend aanpakken. “Kinderen van 12 jaar vertelden ons dat ze met hun handen tegen een muur of auto worden gezet, hun benen wijd moeten doen en dan intensief gefouilleerd worden, inclusief hun genitaliën en billen.”

Agenten kunnen naar eigen believen mensen staande houden. “Een reden hoeft niet gegeven te worden.” Vooroordelen kunnen dan een rol spelen bij het bepalen van wie wordt aangehouden. Uit onderzoek blijkt dat Fransen met een niet-westerse achtergrond meer dan gemiddeld willekeurig worden gekozen voor controles. Dat bleek ook de afgelopen maanden, toen agenten de straat opgingen om te controleren of mensen zich aan de quarantaineregels hielden.

Diepe wig

‘In de banlieues ten noorden van Parijs werden twee keer zoveel identiteitscontroles gehouden als in de rest van het land en drie keer zoveel boetes uitgedeeld,’ schrijft Human Rights Watch. ‘Uit video’s blijkt dat agenten daarbij discrimineerden en geweld gebruikten.’

Zulk optreden zorgt er volgens de organisatie voor dat er continu spanningen zijn tussen de politie en met name bewoners in die achterstandswijken. ‘Er wordt een diepe wig gedreven tussen de politie en gemeenschappen. Een andere aanpak, waarbij de nadruk op dialoog ligt in plaats van op controles, zou de relatie tussen jongeren en de politie kunnen verbeteren.’

De Franse overheid houdt niet bij hoeveel van die controles worden gehouden en of ze effect hebben. ‘Mensen die zijn staande gehouden door de politie hebben geen enkel bewijs van wat er is gebeurd: er staat niks zwart op wit,’ schrijft Human Rights Watch.

Uit verscheidene onderzoeken bleek de afgelopen jaren al dat door Franse agenten wordt gediscrimineerd. Wetenschappers constateerden dat jongeren met een zwart of Noord-Afrikaans uiterlijk in Parijs ongeveer zeven keer zo vaak worden gecontroleerd als witte Parijzenaars, zonder dat hun gedrag daarvoor aanleiding gaf.

De Franse Ombudsman deed onderzoek in héél Frankrijk en schreef dat zwarte en Noord-Afrikaanse jongeren 20 keer zo vaak worden gecontroleerd als anderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden