Ethiopische regering wil per direct een wapenstilstand na nederlaag in burgeroorlog

Nu het Ethiopische leger de controle over de stad Mekelle weer kwijt is, wil de centrale regering een wapenstilstand. De balans na maanden strijd: duizenden doden, oorlogsmisdaden en hongersnood.

Het Parool
Slachtoffers van een luchtaanval wachten op medische behandeling in Mekelle, de hoofdstad van de regio Tigray. Beeld AFP
Slachtoffers van een luchtaanval wachten op medische behandeling in Mekelle, de hoofdstad van de regio Tigray.Beeld AFP

Het is een significante wending in de burger­oorlog tussen Ethiopië en de opstandige regio Tigray. Vorig jaar november brak de strijd in de Ethiopische provincie in alle hevigheid uit toen het federale leger de rebellen van het Volks­bevrijdingsfront (TPLF) uit Mekelle wist te verdrijven. Nu, krap acht maanden later, zei de TPLF gisteravond weer de ‘volledige controle’ over de regiohoofdstad te hebben.

Vrijwel gelijktijdig kondigde de centrale regering in Addis Abeba per direct een staakt-het-vuren aan. Dat zou in elk geval gelden tot het einde van het oogstseizoen in september. De TPLF had vanochtend nog niet op het verzoek gereageerd en het is de vraag of de rebellen het accepteren nu het hen voor de wind gaat.

Voor premier Abiy Ahmed is het verlies van ­Mekelle een gevoelige klap. Niet alleen omdat hij de strijd nu wil staken op hetzelfde punt waar hij die was begonnen, ook heeft de dodelijke burgeroorlog een onuitwisbare smet achter­gelaten op de reputatie van de premier, die in 2019 nog de Nobelprijs voor de Vrede won voor het beëindigen van de decennialange oorlog met buurland Eritrea.

Gruwelijkheden

De regering van Ahmed begon haar militaire operatie tegen de TPLF nadat de groep naar verluidt militaire bases in de regio had aangevallen. De TPLF was 29 jaar lang de regerende partij in Ethiopië, tot die met Ahmeds aantreden in 2018 aan de kant werd geschoven. Daarop trok de TPLF zich terug in de noordelijke provincie Tigray.

De premier beloofde in november nog dat het een kortstondige operatie zou worden. Een die uitgevoerd zou worden met ‘chirurgische precisie’. Maar al gauw werd duidelijk dat zich een langdurige strijd aan het ontvouwen was.

Na de belegering van Mekelle trok de TPLF zich terug in de bergen om van daaruit de strijd voort te zetten. Te midden van het geweld sloot het Ethiopische leger de regio van de buiten­wereld af, waardoor later pas naar buiten kwam wat er zich voor gruwelijkheden afspeelden.

Inmiddels is duidelijk dat er vele duizenden burgers om het leven zijn gekomen. Vorige week nog werd het marktplein van het stadje Togoga bestookt door de Ethiopische luchtmacht, met zeker 64 burgerdoden tot gevolg.

Meer dan eens zouden burgers bovendien bewust het doelwit zijn van de aanvallen van het Ethiopische leger en diens bondgenoten. In ­februari beschuldigden de Verenigde Staten de Ethiopische autoriteiten en hun Eritrese en Amhaarse bondgenoten ervan etnische zuivering te plegen door Tigreeërs te verdrijven en te vermoorden. Het TPLF wordt eveneens beschuldigd van buitensporig geweld.

Massaal verkracht

Tot overmaat van ramp dreigt ook nog een grote hongersnood uit te breken, mede doordat hulporganisaties geen toegang hebben tot de regio. Volgens de Verenigde Naties is intussen een derde van de 6 miljoen Tigreeërs op de vlucht geslagen. De VN heeft ook aanwijzingen dat vrouwen in de regio massaal worden verkracht.

Wat de gevolgen van het staakt-het-vuren en de overname van Mekelle zijn voor de strijd is nog onduidelijk. De TPLF mag dan weer Mekelle in handen hebben, maar dat geldt niet voor grote delen van Tigray die nog bezet zijn door Amhaarse milities, Eritrese en ook Ethiopische troepen.

Vanuit het buitenland wordt in elk geval opgetogen gereageerd op het staakt-het-vuren van Ethiopië, dat geldt als een cruciale bondgenoot van het Westen in de regio. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei dat hij met premier Abiy had gesproken en ‘hoopvol’ is dat de vijandelijkheden worden gestaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden