Ethiopische premier krijgt Nobelprijs voor de Vrede

De Ethiopische premier Abiy Ahmed (43) heeft vandaag de Nobelprijs voor de Vrede ­gekregen. Zijn vredelievende initiatieven hadden ook invloed op andere landen in Oost-Afrika.

Bas Soetenhorst
Abiy Ahmed (links) met de Eritreese president Isaias Afwerki. Beeld EPA
Abiy Ahmed (links) met de Eritreese president Isaias Afwerki.Beeld EPA

Met Abiy Ahmed als winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede heeft het Noorse comité gekozen voor een gedoodverfde kandidaat. Met de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg was de 43-jarige premier van Ethiopië voor de wedkantoren de voornaamste kanshebber.

Abiy Ahmed ontpopte zich vorig jaar als een verrassende en effectieve vredesstichter, die de strijdende partijen van verscheidene conflicten in de Hoorn van Afrika bijeenbracht. Zo kwam er een einde aan twintig jaar strijd tussen Ethiopië en Eritrea. Ook wist hij de strijdende partijen in buurland Soedan om de tafel te krijgen en vervolgens tot een akkoord te bewegen.

De oorlog met Eritrea, die 70.000 levens eiste, beëindigde hij in samenwerking met de Eritrese president Isaias Afwerki. In 2000 was de vrede al eens getekend, maar in de praktijk hield de wederzijdse vijandschap stand. Vlak na zijn aantreden als premier reisde Ahmed naar Eritrea om een nieuw vredesverdrag te sluiten.

Ethiopië zag af van omstreden aanspraken op Eritrees grondgebied. Beide landen werden er beter van. Het scheelde mensenlevens in voortdurende grensconflicten en enorm veel geld, dat aan economische opbouw in plaats van aan defensie kon worden besteed.

Vrouwelijke ministers

In internationaal opzicht springen de binnenlandse hervormingen van Ahmed minder in het oog, maar ze zijn net zo opvallend. De premier tracht alle bevolkingsgroepen in het sterk verdeelde Ethiopië, met 105 miljoen inwoners, een stem te geven. Mensenrechten worden in ieder geval vanuit de regering in Addis Abeba een warm hart toegedragen en de ministersploeg telt evenveel vrouwen als mannen.

Dat neemt niet weg dat Ahmed in eigen land met de nodige oppositie heeft te kampen. Hij doorstond een poging tot een staatsgreep en overleefde een aanslag met een handgranaat. In een eerste reactie verklaarde het bureau van de premier vandaag ‘als land trots te zijn’ op de toekenning van de vredesprijs.

‘Abiy Ahmed is dit jaar bekroond als winnaar vanwege zijn inspanningen voor vrede en internationale samenwerking,’ aldus het Nobel­comité. ‘En in het bijzonder zijn initiatief om het grensconflict met buurland Eritrea op te lossen.’

Negen miljoen kroon

De prijs geldt als de meest prestigieuze politieke prijs ter wereld. De winnaar krijgt 9 miljoen Zweedse kroon (830.000 euro). Vorig jaar ontvingen de Congolese arts Denis Mukwege en de Iraakse mensenrechtenactivist Nadia Murad de Nobelprijs voor hun strijd tegen seksueel geweld als oorlogswapen. De prijs wordt uitgereikt op 10 december, de verjaardag van Alfred Nobel, initiatiefnemer van de prijs.

Eerdere winnaars deze eeuw

2000Kim Dae-jung (Zuid-Korea)
2001Kofi Annan en de Verenigde Naties
2002Jimmy Carter (VS)
2003Shirin Ebadi (Iran)
2004Wangari Maathai (Kenia)
2005Mohammed el-Baradei en het Inter­nationaal Atoomenergie Agentschap
2006Muhammad Yunus (Bangladesh)
2007Al Gore en het Intergovernmental Panel on Climate Change
2008Martti Ahtisaari (Finland)
2009Barack Obama (VS)
2010Liu Xiaobo (China)
2011Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee en Tawakkul Karman (Afrika)
2012Europese Unie
2013OPCW (verbod chemische wapens)
2014Kailash Satyarthi en Malala Yousafzai (India en Pakistan)
2015Kwartet voor Nationale Dialoog in Tunesië
2016Juan Manuel Santos (Colombia)
2017Ican (afschaffing kernwapens)
2018Denis Mukwege en Nadia Murad (Congo en Irak)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden