Esther-Mirjam Sent nieuwe PvdA-partijvoorzitter

Esther-Mirjam Sent (54) is verkozen tot nieuwe partijvoorzitter van de Partij van de Arbeid. Sent is Eerste Kamerlid en hoogleraar economie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook schreef ze mee aan het PvdA-verkiezingsprogramma voor de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

Jan Hoedeman
Esther-Mirjam Sent, de nieuwe partijvoorzitter van de PvdA. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Esther-Mirjam Sent, de nieuwe partijvoorzitter van de PvdA.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Sent volgt de weinig zichtbare Nelleke Vedelaar op als partijvoorzitter. Met de keuze voor Sent blijft het vrouwenbolwerk in de top van de PvdA intact: bij de PvdA ligt de macht in de handen van politiek leider Lilianne Ploumen, senaatsfractievoorzitter Mei Li Vos en de aanvoerder van de PvdA-Europarlementariërs Agnes Jongerius.

In haar campagne gaf Sent aan een ‘ledenvoorzitter’ te willen zijn. Het geluid van de kleine veertigduizend PvdA-leden moet meer gehoord worden door de partijtop, vindt ze. Ze houdt naar eigen zeggen niet van van politieke spelletjes.

‘Samsom vertelde eerlijk verhaal’

Sent zei in haar campagne: “Te vaak zijn we strategisch gedoken met onderwerpen als migratie en klimaat. Diederik Samsom vertelde het eerlijke verhaal. Frans Timmermans deed dat ook bij de Europese verkiezingen. We moeten duidelijk zijn en authentiek.”

“Als ik de energie niet had gezien van die ideeënstroom, zou ik me ook niet als partijvoorzitter hebben gekandideerd,” zei ze bij haar kandidaatstelling. “Dan zou ik niet zo’n scherp zicht op de partij hebben gehad. Gedacht hebben dat het tobbers waren. Ik geloof in de idealen van de PvdA voor een eerlijke, sociale en duurzame wereld. Ik weiger me erbij neer te leggen dat al dat moois maar negen zetels waard is.”

Dochter van badmeester

Sent benadrukt dat ze, ondanks haar hoogleraarschap, van bescheiden afkomst is. “Ik ben het product van de PvdA, van de verheffing.” Studeren was voor de kleindochter van een badmeester en de dochter van een tienermoeder niet vanzelfsprekend, schetst Sent. “En met verheffing bedoel ik niet dat iedereen hoogopgeleid moet zijn, maar dat we iedereen waarderen. Dat een loodgieter misschien belangrijker is dan een hoogleraar.”

Sent wil dat de PvdA aantrekkelijker wordt voor jongeren. “Een jongere die naar zo’n PvdA-vergadering gaat, denkt: mijn hemel, waar ben ik nou beland? Moties, amendementen, ordevoorstellen. Er is te veel angst om een open debat te voeren en ik denk dat je jongeren aantrekt als je zo’n ledenvergadering anders inricht.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden