PlusNieuws

Erdogan zegt eigen vrouwenverdrag op

De Turkse president Erdogan heeft zijn handtekening geschrapt uit een internationaal vrouwenrechtenverdrag, dat hij tien jaar geleden zelf had ondertekend. Hij oogst hoon.

De oppositie in Turkije is woedend om het besluit. Beeld AFP
De oppositie in Turkije is woedend om het besluit.Beeld AFP

Toen de zogeheten conventie van Istanboel in 2011 in de Turkse hoofdstad werd afgesloten, was Recep Tayyip Erdogan premier van het land. Met het internationale verdrag beloofden allerlei landen geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Het was een afspraak om meer werk te maken van het voorkomen van huiselijk geweld, straatintimidatie en vrouwenmoord.

In conservatief Turkije was de voorbije jaren steeds vaker gemor over het verdrag. Het zou familiewaarden ondermijnen, zo was vorig jaar te beluisteren bij de AK-partij, waartoe Erdogan behoort. Het zou juist geweld in de hand werken. Bovendien zou het verdrag misschien wel homoseksualiteit promoten.

De huidige Erdogan, tien jaar later een stuk behoudender dan zijn jongere zelf, besloot zaterdag zijn handtekening onder het stuk weg te halen.

‘Diep teleurstellend’

De Europese Unie en de Verenigde Staten roepen Turkije op om het verdrag in stand te houden. ‘Geweld tegen vrouwen is ontoelaatbaar. Vrouwen verdienen bescherming door sterke wetgeving,’ schreef Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie op Twitter. Het Witte Huis noemde de Turkse terugtrekking diep teleurstellend.

President Joe Biden spreekt van ‘een ontmoedigende stap terug voor de beweging om geweld tegen vrouwen te beëindigen’. Hij wijst op de toename van huiselijk geweld in de wereld en herinnert aan berichten dat vrouwenmoord in Turkije vaker plaatsvindt. “Geweld tegen vrouwen treft ons allemaal en we moeten allemaal meer doen om samenlevingen te maken waarin vrouwen vrij kunnen leven zonder geweld.”

Ook EU-buitenlandchef Josep Borrell dringt er bij Turkije op aan de beslissing terug te draaien. Hij zegt het besluit niet te bevatten.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, zegt de Turkse terugtrekking eveneens te betreuren. Volgens hem is het verdrag ‘een belangrijk instrument om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld aan te pakken’.

Eigen manier

Erdogan benadrukt wel dat hij tegen geweld tegen vrouwen is en ook dat hij daar maatregelen tegen wil nemen, maar het is onduidelijk met welke maatregelen hij die plannen ondersteunt. Hij wijdde niet eens een debat in het Turkse parlement aan zijn besluit het verdrag op te zeggen. De beslissing werd enkel gepubliceerd in de Turkse staatskrant. De regering van Turkije vindt nu dat het land vrouwenrechten beter op zijn eigen manier kan bevorderen. Turkije hoeft daarin niet ‘anderen te imiteren,’ motiveerde vicepresident Fuat Oktay het besluit.

Ook in Turkije is tegenstand. De oppositie reageerde woedend en duizenden mensen gingen de straat op om hun ongenoegen te uiten. Ook de Raad van Europa, die het initiatief nam voor de conventie, is teleurgesteld over het besluit van de Turkse president. De Raad, niet te verwarren met de EU, bevordert mensenrechten via verdragen en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ook Turkije is lid van de organisatie.

Turkije houdt geen officiële cijfers bij van geweld tegen vrouwen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie krijgt 38 procent van de Turkse vrouwen in hun leven te maken met geweld van een partner. In Europa is dat ongeveer 25 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden