Erdogan schoffeert Franse ambtgenoot

Frankrijk heeft zijn ambassadeur uit Turkije teruggeroepen nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dit weekend was uitgevallen naar zijn Franse collega Emmanuel Macron.

David van Unen
Macron (links) en Erdogan in betere tijden, tijdens de G20 vorig jaar in Osaka.  Beeld Ludovic Marin/AFP
Macron (links) en Erdogan in betere tijden, tijdens de G20 vorig jaar in Osaka.Beeld Ludovic Marin/AFP

De Franse president zou zich psychisch na moeten laten kijken, suggereerde Erdogan zaterdag tijdens een toespraak. “Wat is zijn probleem met de islam en met moslims? Op geestelijk niveau heeft hij behandeling nodig,” aldus Erdogan.

Voor Parijs was de uitlating ‘onaanvaardbaar’; de hoogste gezant in Ankara werd teruggehaald voor overleg.

De uithaal is een antwoord op de toespraak die Macron gaf naar aanleiding van de dood van Samuel Paty. De docent geschiedenis en maatschappelijke vorming werd ruim een week geleden op straat onthoofd omdat hij in de les cartoons over de islamitische profeet Mohammed had getoond.

Oude wet herzien

Macron had de vrijheid van meningsuiting één van de kernwaarden van het seculiere Frankrijk genoemd. “Ook als dat het tonen van dergelijke spotprenten betreft. We zullen onze cartoons nooit opgeven.”

In reactie op de moord op Paty werden bij tientallen vermoede extremisten in Frankrijk invallen gedaan en is het overheidstoezicht op moskeeën en islamitische organisaties in Frankrijk verscherpt. Ook wordt een ruim honderd jaar oude wet herzien om de scheiding tussen kerk en staat in Frankrijk nog strakker te trekken.

Macron maakte in de toespraak waar Turkije over is gevallen onderscheid tussen moslims en wat hij islamisten noemde – zoals de achttienjarige Tsjetsjeen die Paty de keel doorsneed. Erdogan maakt dat onderscheid nadrukkelijk niet en werpt zich maar wat graag op als beschermheer van moslims, ook buiten Turkije.

Uithaal krijgt weerklank

De Turkse en de Franse president hebben elkaar al langer in het vizier. Erdogan, die graag op de voorgrond treedt namens de islamitische wereld, vindt in Macron een van de meest uitgesproken westerse critici van zijn buitenlandbeleid.

Ook in Libië stonden de landen tot voor kort tegenover elkaar: Parijs steunde krijgsheer Khalifa Haftar, waar Turkije zich achter het regeringsleger schaarde. Macron heeft zich daarnaast fel geuit over het Turkse optreden op de Middellandse Zee, in Syrië en in het conflict over Nagorno-Karabach tussen Armenië en Azerbeidzjan. Ankara staat daarin vierkant achter de Azerbeidzjanen.

Erdogans uithaal heeft weerklank gevonden in de moslimwereld. Volgens de Pakistaanse premier Imran Khan wakkert Macron ‘islamofobie, polarisatie en marginalisatie’ aan. In onder meer Koeweit en Qatar zijn Franse producten uit winkelschappen gehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden