Erdogan laat grenzen Turkije met EU voorlopig open

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat Turkije de grenzen met de Europese Unie openhoudt, totdat de EU aan alle eisen voldoet. Sinds Turkije de grenzen heeft opengesteld, zijn duizenden mensen richting de grenzen met de EU getrokken.

Het Parool/ANP
Vluchtelingen in het opvangkamp Moria op Lesbos. Beeld ANP
Vluchtelingen in het opvangkamp Moria op Lesbos.Beeld ANP

“Tot de EU aan al onze eisen omtrent vrij verkeer van goederen en personen voldoet en betere financiële hulp aanbiedt, houden wij de grenzen open,” aldus Erdogan in een toespraak.

Hij zei dat hij de grenzen ook heeft opengesteld om de druk op Europa te vergroten om mee te helpen met de strijd in Syrië. Turkije is dat land binnengevallen en strijdt momenteel tegen rebellen en tegen het Syrische regeringsleger.

De Turkse president haalde in de toespraak uit naar de Grieken om hoe zij de vluchtelingen aan de grens behandelen. Griekenland heeft traangas afgeschoten op duizenden migranten die probeerden de grens over te steken.

Ook brandde een opvangcentrum op het eiland Lesbos af. De inwoners van de Griekse eilanden en leden van het Griekse extreemrechts protesteerden onlangs tegen de aankomst op dat eiland van meer dan 1.700 migranten en vluchtelingen uit Turkije, naast de ongeveer 38.000 die al in overvolle kampen zitten. De oprichting van extra detentiekampen op het eiland veroorzaakte protest bij de lokale bevolking. Of de brand daar iets mee te maken heeft is nog niet bekend.

Opvang door Europese landen

Een gesprek in Brussel tussen Erdogan en leiders van de Europese Unie over de crisis leverde maandagavond vooralsnog weinig op. Voorafgaand aan het overleg maakte de Duitse regering bekend dat een aantal Europese landen overweegt om zo’n 1500 minderjarige vluchtelingen uit de Griekse kampen te halen. “Er wordt op Europees niveau overlegd over een humanitaire oplossing om deze kinderen op te nemen,” ­aldus de Duitse regering. “We willen Griekenland ondersteunen in de moeilijke humanitaire situatie.” Duitsland zou zelf bereid zijn een deel van de kinderen op te vangen.

Turkije en de EU gaan de komende dagen en weken samen in kaart brengen wat er van de afspraken in de vluchtelingendeal uit 2016 is uitgevoerd en wat er nog moet gebeuren.

Opvang in gemeenten

Nederland is niet van plan minderjarige vluchtelingen die zonder familie vastzitten in kampen in Griekenland naar Nederland te halen. Dat zei minister-president Mark Rutte vorige week vrijdag, ondanks oproepen van gemeentes en hulporganisaties.

De hulporganisaties VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children riepen gemeenten eerder vorige week op om onderdak aan te bieden voor een groep van zo’n vijfhonderd kwetsbare kinderen die op Lesbos vastzitten in wat zij ‘een soort openluchtgevangenis’ noemen. Veel gemeenten, waaronder Amsterdam, lieten weten bereid te zijn kinderen op te nemen. Evengoed liet Rutte weten dat er geen plannen zijn om mensen van de Griekse eilanden naar Nederland te halen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden