PlusAchtergrond

Er blijven vragen naar de bron van het coronavirus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil verder onderzoek naar de vraag of het coronavirus uit een Chinees laboratorium is ontsnapt.

Joep Engels
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft zijn deskundigen opgeroepen dieper in te gaan op de theorie dat de pandemie is ontstaan door een ongelukkige fout van virologen uit Wuhan.

De WHO-leider komt met zijn oproep na de presentatie van bevindingen van een internationaal WHO-team dat in het Chinese Wuhan onderzoek deed naar de oorsprong van het coronavirus. In deze metropool is het virus eind 2019 opgedoken, waarna het zich over de wereld verspreidde.

Het team zelf, onder wie de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, acht de laboratoriumhypothese juist zeer onwaarschijnlijk. Dat zeiden de teamleden al op 9 februari, de laatste dag van hun missie, en dat herhalen ze nu in hun rapport. Hoewel ongelukken in laboratoria voorkomen, hebben ze geen enkel signaal ontvangen dat dit eind 2019 in Wuhan zou zijn gebeurd.

Ook de andere scenario’s die in februari zijn genoemd, keren in het rapport met dezelfde kanswaardering terug. Het zou kunnen dat het virus in Wuhan terecht is gekomen via bevroren voedsel, wat zou betekenen dat de oorsprong van het virus buiten Wuhan ligt en wellicht zelfs buiten China. Er zijn studies die aangeven dat het virus al ruim voor die tijd in Europa rondging. De experts vinden deze studies niet overtuigend, maar ze zijn bereid ze nog eens na te pluizen.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Iets meer kans geven ze de optie dat een vleermuis het virus heeft overgedragen, maar de genetische verschillen tussen coronavirussen in vleermuiskolonies en het Sars-CoV-2-­virus zijn zo groot dat ze het veel waarschijnlijker achten dat het virus via een tussendier is overgesprongen. In zo’n tussendier, een gordeldier bijvoorbeeld, kan het virus genetische aanpassingen hebben gemaakt.

Achtertuin doorzocht

Dat zei het team allemaal in februari ook al. Net als de opmerking dat de pandemie wellicht niet op de markt van Wuhan zelf is begonnen, maar begin december al op meerdere plaatsen in de stad voorkwam. De meeste besmettingen leiden immers tot lichte symptomen, vele blijven zelfs onopgemerkt.

Het roept de vraag op waarom de publicatie van het rapport zo lang op zich heeft laten wachten en tot twee keer toe een week werd uitgesteld. Wilde Peking zeggenschap over de conclusies? Teamleider Peter Ben Embarek wierp die suggestie dinsdag verre van zich. Natuurlijk waren er wrijvingen, zei hij. “Niemand vindt het prettig als zijn achtertuin door vreemden wordt doorzocht. Er is gediscussieerd, maar er is nooit druk uitgeoefend om iets uit het rapport weg te laten. Het rapport is wetenschappelijk verantwoord en het gehele team staat erachter.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden