‘Equal pay. Equal pay!’ klinkt bij huldiging Team USA

Hele blokken van Manhattan waren afgesloten voor het feestje van het vrouwenteam. Beeld AFP
Hele blokken van Manhattan waren afgesloten voor het feestje van het vrouwenteam.Beeld AFP

In het centrum van Manhattan werden woensdag de Amerikaanse voetbalvrouwen gehuldigd als wereldkampioen. De bijbehorende beker speelde een bijrol in de feestelijkheden.

Het vrouwenvoetbalteam van de Verenigde Staten is vaker wereldkampioen geworden dan welk land dan ook (vier keer). Ook het vorige WK in 2015 werd gewonnen door de Amerikaanse vrouwen. De sfeer tijdens de parade woensdag in New York was wel anders dan voorheen. Drukker en meer uitgelaten dan ooit. In het publiek waren meerdere roze geverfde haardossen te zien, naar voorbeeld van topscorer en aanvoerder Megan Rapinoe. En fans waren vanuit tientallen staten naar New York afgereisd.

De wereldkampioen van 2019 heeft nogal wat losgemaakt, in eigen land en daar buiten. Van de 13-0 overwinning in de eerste groepswedstrijd en de volgens sommigen arrogante houding tijdens de wedstrijden, tot Megan Rapinoe die zich liet ontvallen dat zij en haar teamgenoten hoe dan ook niet van plan waren om “naar het f*cking Witte Huis te gaan”.

Terug in eigen land laten de vrouwen zich door iedereen fêteren. Van het gemeentehuis in New York tot de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Het Witte Huis, en dan in het bijzonder president Donald Trump, slaan ze eensgezind over.

Megan Rapinoe (34) liep woensdag voor de troepen uit, zoals ze dat al doet sinds de start van het wereldkampioenschap. Ze draagt de aanvoerdersband van Team USA, maakte de meeste doelpunten en de meeste tongen los. Tijdens de huldiging nam ze, als ware ze kandidaat voor het presidentschap, plaats achter het katheder voor een toespraak die een Amerikaanse betaamt en een wereldkampioen past.

“Ik heb echt het gevoel dat we met dit team de wereld om ons heen veranderen. We vechten strijd na strijd uit. In stadions en in de maatschappij.” Trump hoeft zich overigens geen zorgen te maken dat hij er een concurrent bij krijgt. Voor het presidentschap heeft Rapinoe helemaal geen tijd, zei ze lachend.

Gelijke betalingen

Als er een overkoepelend thema van de huldiging van woensdag was, dan is het dat de Amerikaanse vrouwen hun gelijke rechten als viervoudig wereldkampioen zelf wel op komen eisen. Van het publiek krijgen ze de waardering al. Nu nog van de bobo’s.

Equal pay, gelijke betalingen, werd tijdens het WK in Frankrijk een strijdkreet, die gisteren in New York verder doorklonk.

Wereldvoetbalbond FIFA verdubbelde het geld voor deelname aan het WK deze zomer naar dertig miljoen dollar. Een aardig bedrag om over alle selecties te verdelen, maar niet minder dan wisselgeld vergeleken met de 400 miljoen dollar die de 32 deelnemers aan het mannentoernooi iedere vier jaar hebben te verdelen.

In de prijzenpot voor de 23 Amerikaanse dames zit vier miljoen dollar, terwijl de winnaar van het mannentoernooi iedere vier jaar iets aardigs mag verzinnen bij een bedrag van 38 miljoen dollar.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Geld in het laatje

CBS Sports becijferde gisteren dat de bijdrage van de dames aan de Amerikaanse economie – bijvoorbeeld door televisiegelden en sponsoropbrengsten – die van de mannen inmiddels is gepasseerd. Het vrouwenteam bracht tussen 2016 en 2018 50,8 miljoen dollar op, tegen 49,8 miljoen dollar van de mannen. Vrouwenvoetbal is in de Verenigde Staten al jaren succesvoller, maar dus ook aantoonbaar populairder. Terwijl de vrouwen in Frankrijk tot wereldkampioen werden gekroond, had het mannenelftal in eigen land de grootst mogelijke moeite tijdens de Gold Cup te winnen van het piepkleine Curaçao.

Het dankwoord van voorzitter Carlos Cordeiro van de Amerikaanse voetbalbond werd dan ook onderbroken door het publiek in Manhattan. Daar klonk wat na de finale van zondag tegen het Nederlands elftal ook al in het stadion had geklonken: Equal Pay! Equal Pay!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden