‘Enorm veel donaties’ voor moeders en kinderen van Moria

Eten, drinken, slaapzakken en medicijnen: Amsterdamse hulporganisaties brengen nu de eerste levensbehoeften naar de moeders en kinderen van Moria.

Patrick Meershoek
Humanitaire hulp komt aan in de buurt van Athene. Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Humanitaire hulp komt aan in de buurt van Athene.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

‘Enorm veel donaties’ komen de laatste dagen binnen bij Because We Carry, de Amsterdamse hulporganisatie die zich richt op de moeders en kinderen van Moria. De brand in het vluchtelingenkamp op Lesbos heeft duidelijk veel losgemaakt bij de achterban in Nederland, vertelt Corinne Pommerel. “We zijn nu druk bezig om een groot transport te regelen vanuit Athene. Dat gaat om water, voedsel, babyvoeding, slaapzakken en matjes, echt de eerste levensbehoeften. De mensen hebben niets meer.”

De organisatie krijgt hulp aangeboden in allerlei vormen, maar richt zich nu eerst op wat dringend nodig is op het Griekse eiland. Pommerel: “We krijgen heel veel kleding aangeboden, maar dat heeft nu geen prioriteit. Er zijn ook mensen die aanbieden naar Lesbos te reizen om als vrijwilliger te helpen, maar dat kan nu helemaal niet. Het voelt misschien een beetje gemakkelijk, maar op dit moment is een donatie de beste en meest praktische manier om te helpen.”

Lokale bevolking

Behalve met het regelen van een transport is Because We Carry ook druk met de voorbereidingen van een grote publieksactie die volgende week van start moet gaan. Daarbij wordt samengewerkt met Movement On The Ground, een andere hulporganisatie die vanuit Amsterdam de vluchtelingen op Lesbos bijstaat. “Het gaat in eerste instantie om noodhulp,” vertelt Nathalie Meier namens de organisatie. “Water, dekens, medicijnen, alles wat nodig is voor de komende dagen.”

Movement On The Ground heeft een team op het eiland dat probeert waar mogelijk de lokale bevolking te betrekken bij de hulp. “Met het geld van onze donateurs kopen we voedsel en hulpgoederen in op het eiland. Op die manier komt de hulp aan de 13.000 vluchtelingen ook de mensen ter plaatse ten goede.” Via de website movementontheground.com kan een donatie worden gedaan. De website van Because We Carry is becausewecarry.org.

Feiten en cijfers: wat doet Europa?

Zeker tien Europese landen hebben samen afgesproken om 400 migrantenkinderen van het eiland Lesbos op te vangen. Frankrijk en Duitsland gaan elk tussen de 100 en 150 kinderen uit het dinsdagnacht uitgebrande Griekse vluchtelingenkamp Moria opnemen.

Van Nederland is al bekend dat het 50 kinderen gaat opvangen. Verder helpen Finland, Zwitserland, Portugal, Slovenië, Kroatië, België en Luxemburg. De 400 kinderen zijn al naar het Griekse vasteland gebracht. Daar wordt bekeken naar welk land ze verder zullen reizen.

Vicepresident van de Europese Commissie Margaritis Schinas, op bezoek op Lesbos, zei dat het vluchtelingenkamp ‘Europa eraan blijft herinneren dat we moeten veranderen’. “We zijn een familie van 27 landen, we zijn de grootste markt in de wereld, we hebben een kwart van de mondiale welvaart: het is onbestaanbaar dat Europa nog steeds geen gezamenlijk migratiebeleid heeft.”

Hulporganisaties, waaronder Terre des Hommes, Amnesty International en Artsen zonder Grenzen, hebben in een open brief aan EU-voorzitter Duitsland gevraagd om actie. Ze komen met drie voorstellen. Er moet noodhulp worden geleverd, in de vorm van eten, onderdak en medische verzorging. Ook pleiten ze ervoor dat alle migranten van het eiland worden gehaald. Als laatste willen ze dat het vluchtelingenbeleid fundamenteel wordt veranderd. ‘De huidige strategie, vluchtelingen aan de grens van Europa vasthouden met als doel ze terug te sturen naar een autoritaire staat als Turkije, voldoet niet meer.’

Dinsdag wordt er in het Europees Parlement gedebatteerd over de crisis op Lesbos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden