PlusAchtergrond

En weer zijn nieuwe verkiezingen in Israël de enige uitweg

Voor de vierde keer in twee jaar tijd kiest Israël een nieuwe bezetting van de Knesset. Met het verstrijken van een deadline voor de begroting is dinsdag automatisch het parlement ontbonden.

David van Unen
de Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt de Knesset (Israëls parlement) toe. Beeld AFP
de Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt de Knesset (Israëls parlement) toe.Beeld AFP

Op 23 maart volgend jaar worden nieuwe verkiezingen gehouden. Het Likoed van Netanyahu en Gantz’ Blauw-Wit eindigden drie verkiezingen lang nagenoeg gelijk. Omdat de premier wordt vervolgd in drie omvangrijke corruptiezaken, weigerde de oud-legerleider lang met hem een coalitie te vormen. In mei zag het duo zich door de door Covid-19 ontstane situatie geen andere keus. Netanyahu zou de eerste anderhalf jaar leiding geven aan hun ‘noodregering’, om daarna het stokje over te geven aan Gantz. Het verstandshuwelijk is niet bestand gebleken tegen het eerste begrotingsoverleg. Omdat de Knesset maandag al een voorstel wegstemde dat de regering twee weken respijt gaf, zijn nieuwe verkiezingen de enige uitweg.

Coronabeleid

Over de schuldvraag vlogen de verwijten dinsdag al over en weer. Netanyahu was het liefst in mei of juni weer gaan stemmen. Dan is Israël als het goed is een heel eind met het op grote schaal vaccineren tegen het coronavirus. Als die campagne succesvol verloopt, hoopt Netanyahu volgens analisten dat dat op hem afstraalt. Zijn aanpak van het coronavirus leidde in augustus tot grote protesten in Jeruzalem. Na een korte, maar hevige lockdown werd de Israëlische economie in mei alweer heropend. Volgens velen te vroeg. Het virus was binnen de kortste keren terug in Israël.

“Als ons verkiezingen worden opgedrongen,” zei hij dinsdag in een televisietoespraak, “verzeker ik u dat wij die zullen winnen.” Volgens zijn voormalig coalitiepartner Gantz is het de premier maar om een ding te doen. Op Twitter: “De enige reden dat Netanyahu ons verkiezingen insleept, is om te voorkomen dat hij naar de rechter moet.” Gantz denkt dat Netanyahu na nieuwe verkiezingen wetgeving door het parlement kan jagen die vervolging van een regeringsleider moeilijker maakt.

Peilingen

Met het uitschrijven van nieuwe verkiezingen is Netanyahu tot in elk geval de formatie van een nieuw kabinet verzekerd van zijn positie.

Gantz lijkt zich op zijn beurt te verzoenen met het feit dat hij die rol kan vergeten. Waar Blauw-Wit in maart van dit jaar nog 33 zetels won, peilt de partij nu op maximaal vijf. De Israëlische kiesdrempel is vier.

Likoed zou nog altijd de grootste partij van het land worden, zij het met nog maar 27 in plaats van 33 zetels. Er is bovendien een nieuwe uitdager waar Netanyahu rekening mee moet houden. Likoedkopstuk Gideon Sa’ar stapte begin deze maand uit de partij om met zijn nieuwe partij Nieuwe Hoop nog verder in de rechterflank te duiken. Sa’ar peilt nu al op twintig zetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden