Plus

Emiraten ‘belonen’ gedrag met punten

De Verenigde Arabische Emiraten willen punten gaan uitdelen aan burgers als beloning voor goed gedrag. Het lijkt een uitbreiding van het al ontwikkelde surveillancesysteem van de staatjes.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het is misschien het meest intrigerende ministerie ter wereld: het ministerie van mogelijkheden, geesteskind van sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de vice-premier van de Verenigde Arabische Emiraten en de emir van Dubai. Het werd opgericht in 2019, met als opdracht te experimenteren met nieuwe ideeën om de maatschappij te verbeteren. Een van de eerste grote ideeën van het ministerie is nu gelanceerd: een puntensysteem om goed gedrag te stimuleren.

Het idee is simpel: wie zich opstelt als goede en behulpzame burger kan punten verdienen, en die punten vervolgens als betaalmiddel gebruiken. Het programma is ontwikkeld door het departement van gedragsverandering, wat onderdeel van het ministerie is. Volgens Al Maktoum zal dit ‘positief burgerschap’ aanmoedigen, wat volgens hem een van de fundamenten is van een gezonde en ontwikkelde maatschappij. Burgers kunnen punten verdienen op verschillende thema’s, waaronder ‘familie’, ‘interactie met de maatschappij’, ‘economische groei’ en ‘liefde voor het vaderland’, zo is te lezen op de site van het ministerie.

Er is ook een speciale app gelanceerd, die onderdeel moet worden van het programma. Het is nog onduidelijk hoe het ‘goede gedrag’ van de inwoners van de Emiraten precies gemeten gaat worden. Wel is bekendgemaakt dat burgers met verschillende acties verschillende puntenaantallen kunnen scoren; volgens het ministerie zijn er al zeker negentig ‘gedragingen’ geselecteerd waar punten mee te verdienen zijn. Vooralsnog is meedoen aan het programma op vrijwillige basis.

Warmtecamera’s om zieke burgers op te sporen

Hoewel het ministerie het programma brengt als een positieve manier om de samenleving te ontwikkelen, lijkt het juist de surveillancemogelijkheden van de Emiraten verder uit te breiden. En die surveillance is niet mis: zo heeft Dubai per hoofd van de bevolking een van de hoogste aantal bewakingscamera’s ter wereld. Tijdens de coronapandemie is er ook zwaar geïnvesteerd in warmtecamera’s om burgers op te sporen die rondlopen met koorts. Alle burgers staan ook in een uitgebreid gezichtsherkenningssysteem, dat gekoppeld is aan verdere identiteitsgegevens.

Volgens sjeik Al Maktoum is dit puntensysteem het eerste van zijn soort ter wereld, hoewel het doet denken aan China’s ‘sociaal kredietsysteem’, waar burgers punten kunnen verdienen door het vertonen van goed gedrag, en punten kunnen verliezen door het vertonen van asociaal gedrag. Het puntensysteem in de VAE is het eerste programma van het departement van gedragsverandering, mogelijk volgen er meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden