Plus

Elke dag nieuwe tegenslag na de cycloon die Mozambique trof

Regen en geldgebrek maken noodhulp in Mozambique lastig, constateert Daniel Timme van Unicef.

Erik van Zwam
De cycloon heeft veel schade aangericht aan Mozambique Beeld ANP
De cycloon heeft veel schade aangericht aan MozambiqueBeeld ANP

Het houdt maar niet op met regenen, laat Daniel Timme van hulporganisatie Unicef vanuit de havenstad Pemba in het noordoosten van Mozambique via WhatsApp weten. Die stad werd vorige week getroffen door de cycloon Kenneth. "Het water kan niet weg, het is aan het eind van het regenseizoen, de rivieren zijn al gezwollen en de grond is verzadigd door het water. Grote delen van de stad staan blank."

Wat moet er als eerste gebeuren?
"We hebben luchtfoto's van de overstroomde en verwoeste gebieden bekeken en met de lokale overheid overlegd welke gebieden te bereiken zijn en wat voor hulp er nodig is. Grote stukken van het noorden zijn nog onbereikbaar. Het is een zich langzaam voltrekkende ramp. Elke dag komt er iets bij. Bruggen en wegen bezwijken bijvoorbeeld onder de overvloedige regenval. Dat zorgt weer voor extra complicaties om de hulp ter plekke te krijgen."

Waar is de hulp het hardst nodig?
"Drie eilanden voor de kust zijn volledig verwoest. Dinsdag hebben we, toen het weer even was opgeklaard, twee helikopters en een paar kleine vliegtuigen met hulpgoederen die kant op kunnen sturen."

Duizenden huizen zijn verwoest door de cycloon Beeld ANP
Duizenden huizen zijn verwoest door de cycloonBeeld ANP

"In Pemba zelf zijn de allerarmste buurten het zwaarst getroffen. Ze liggen vaak rond vuilnisbelten, waar mensen spullen uithalen die nog iets opleveren. Een vuilnishoop was verzadigd met water en begon te schuiven. Enkele mensen zijn meegesleurd en overleden. Kinderen hebben het zien gebeuren. We hebben ze samengebracht in een ziekenhuis voor traumaverwerking."

Er zijn ook 40.000 ontheemden. Hoe worden die opgevangen?
"We hebben opvangcentra bezocht om vast te stellen wat er nodig is. In een sporthal zaten vierhonderd gezinnen zonder voedsel, drinkwater, sanitair of privacy. We zijn begonnen met het uitdelen van waterzuiveringstabletten. Ook proberen we in zo'n grote hal delen af te schermen voor vrouwen en kinderen, en er komen opblaasbare watertanks."

Hoe groot is het risico op uitbraak van ziekten?
"Diarree is heel gevaarlijk voor kleine kinderen. Na cycloon Idai zagen we cholera opduiken in het midden van Mozambique. We hebben mensen er massaal tegen ingeënt, dus het aantal nieuwe gevallen is drastisch afgenomen, maar dat probleem komt hier ook. Ook malaria ligt met al dat stilstaande water op de loer."

Deze cycloon komt zes weken na orkaan Idai. Is er wel genoeg geld beschikbaar om hulp te bieden?
"Voor de ramp door orkaan Idai is slechts 25 procent van het benodigde bedrag binnen voor noodhulp en dat moeten we nu ook nog gebruiken voor de hulp aan slachtoffers van cycloon Kenneth. Er is veel meer geld nodig. We financieren het uit de reserves van Unicef, maar die moeten ook weer worden aangevuld voor een volgende ramp."

"Ik snap niet waarom er zo weinig wordt gedoneerd door het Westen. Ik heb dat nog nooit meegemaakt. Ligt het te ver weg, in deze Afrikaanse uithoek? En dan heb ik nog niet eens over de miljarden die nodig zijn voor de wederopbouw."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden