El Salvador eerste land dat bitcoin officieel toestaat

El Salvador is het eerste land ter wereld waar de bitcoin een wettig betaalmiddel is.

Het Parool
Soldaten in San Salvador staan bij een betaalautomaat van bitcoinportemonne Chivo. Beeld Jose Cabezas/Reuters
Soldaten in San Salvador staan bij een betaalautomaat van bitcoinportemonne Chivo.Beeld Jose Cabezas/Reuters

Iedere inwoner die een rekening opent in de bitcoinportemonnee Chivo van de overheid krijgt 30 dollar aan bitcoin cadeau. Het Centraal-Amerikaanse land heeft de afgelopen tijd 400 bitcoins gekocht (momenteel zo’n 17,5 miljoen euro waard).

El Salvador is van plan er nog veel meer te kopen, zegt president Nayib Bukele op Twitter. Het land had in 2020 een bbp van ruim 24 miljard dollar, 29 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Zij verdienen minder dan 5,50 dollar per dag.

Goedkoper geld terugsturen

Met bitcoins wordt het voor inwoners die in het buitenland werken, meestal in de VS, goedkoper geld terug te sturen naar hun familie. Dat kost hen nu jaarlijks honderden miljoenen dollars aan commissies. Bedrijven in het land zullen de cryptomunt moeten accepteren in ruil voor goederen en diensten. De overheid gaat bitcoins accepteren voor het betalen van belastingen.

Bitcoin een wettig betaalmiddel maken naast de Amerikaanse dollar was een plan van Bukele. Hij hoopt dat meer mensen zo gebruik kunnen maken van het financiële systeem. Salvadoranen zouden sceptisch zijn over het gebruik van de bitcoin, onder meer doordat de waarde flink kan schommelen. Critici wijzen erop dat het de risico’s voor financiële instellingen groter zouden kunnen maken. Ook zouden cryptomunten zoals bitcoin het witwassen van geld vergemakkelijken. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden