Eindelijk evacuatie Oekraïners uit Marioepol, Russische officieren gedood na aanval

Oekraïense burgers die al weken opgesloten zitten in een industriecomplex in de stad Marioepol werden zondag geëvacueerd.

Carla van der Wal
Oekraïense soldaten nemen afscheid van hun gevallen collega's in Irpin. Beeld Alexey Furman/Getty Images
Oekraïense soldaten nemen afscheid van hun gevallen collega's in Irpin.Beeld Alexey Furman/Getty Images

Terwijl zij de stad verlieten, kwam naar buiten dat bij een Oekraïense aanval op een Russisch hoofdkwartier legerofficieren zijn gedood.

Zondagmiddag kon president Volodimir Zelenski het goede nieuws bekendmaken. Eindelijk kwam dan toch de evacuatie op gang van burgers die al weken opgesloten zaten in de door de Russen belegerde havenstad Marioepol. Een eerste groep van zo’n honderd personen verliet zondagmiddag het enorme industriecomplex van Azovstal. Die staalfabriek is het laatste verzetsbolwerk in de stad, dat door de Russische president Vladimir Poetin hermetisch werd afgesloten.

De reddingsactie wordt zoals afgesproken door de Russische en Oekraïense autoriteiten gecoördineerd door hulpverleners van de Verenigde Naties en het internationale comité van het Rode Kruis. De betrokkenen die in Oekraïne willen blijven, zijn overgedragen aan medewerkers van de VN en het Rode Kruis.

Het gemeentebestuur van Marioepol liet weten dat mensen die elders in de havenstad vastzitten geduld moeten hebben. Hun vertrek via een humanitaire corridor is uitgesteld tot maandag.

Paus moet ‘lijden en huilen’

Paus Fransicus riep zondag nog op tot de evacuatie, tijdens een toespraak op het Sint-Pietersplein. Daar zei hij dat Marioepol ‘op barbaarse wijze is gebombardeerd en verwoest’. De oorlog in Oekraïne beschreef hij als een ‘macabere achteruitgang van de menselijkheid’, die hem doet ‘lijden en huilen’.

Het is een oorlog waarbij ook aan Russische zijde slachtoffers vallen, zo bleek maar weer uit het nieuws dat zondag ook door Oekraïne naar buiten werd gebracht. Bij een aanval van deze zijde op een hoofdkwartier van het Russische leger in de stad Isjoem zouden ook hoge officieren zijn gedood, liet het ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

Legerbronnen in Kiev beweren dat de chef van de Russische generale staf, Valeri Gerasimov, zich in Isjoem bevindt. Als opperbevelhebber coördineert hij het offensief in de Donbas. Het is onduidelijk of hij tot de slachtoffers behoort. Moskou heeft niet gereageerd op het bericht.

‘Trollenfabriek’

Aan Russische zijde blijkt ondertussen een oude fabriek te zijn ingericht om Russisch nepnieuws te verspreiden. Dat meldt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken na onderzoek. Discussies op Twitter en TikTok worden gekaapt en leugens worden verspreid. De zogenaamde ‘trollenfabriek’, zorgt ook dat accounts van critici van het Kremlin, waaronder van wereldleiders, worden gehackt en gemanipuleerd. Het Britse ministerie omschrijft de operatie als ‘ziek’. Op acht online platforms werden sporen van de Russen aangetroffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden