Einde proces tegen president Trump in zicht

Er is een grote kans dat de president Donald Trump ‘gewoon’ verder kan als leider van de VS. De Amerikaanse Senaat heeft vrijdag tegen het oproepen van nieuwe getuigen gestemd in het afzettingsproces tegen de Republikeinse president Trump.

Het Parool
Lamar Alexander, rechts in beeld.  Beeld AFP
Lamar Alexander, rechts in beeld.Beeld AFP

De Republikeinse meerderheid besloot geen getuigen te verhoren in het proces keerde zich tegen het plan van de Democraten. Die beschuldigen Trump van machtsmisbruik en het belemmeren van onderzoek daarnaar.

Senatoren wezen het oproepen van getuigen en het aanvragen van ander mogelijk bewijsmateriaal af met 51 tegen 49 stemmen. Dat betekent dat vermoedelijk aanstaande woensdag al kan worden gestemd over de aanklachten tegen Trump. Om hem schuldig te verklaren en af te zetten zijn 67 senatoren nodig en dat aantal lijkt onhaalbaar.

De Republikeinen willen snel een punt zetten achter het afzettingsproces. Volgende week houdt Trump zijn jaarlijkse rede voor het Congres. Ook worden dinsdag in de staat Iowa voorverkiezingen gehouden voor de presidentsverkiezingen in november.

De gematigde Lamar Alexander was één van de vier Republikeinse senatoren die lang twijfelden over het oproepen van getuigen. De politieke mastodont is al 79, bezig aan zijn laatste termijn en zou met het oog op een herverkiezing dus niet per se de Republikeinse kiezer hoeven te paaien. Dat deed hij toch.

Tijdwinst

Hoewel de manier waarop Trump militaire steun aan Oekraïne inzette voor eigen belang ‘ongepast’ is, acht Alexander nieuw bewijs ­tegen de president niet noodzakelijk. En dus viel de stemming over extra getuigen in Republikeins voordeel uit.

Dat is een harde klap voor de Democratische partij, die met de extra getuigen hoopte de aanklacht tegen de president verder in te kunnen kleuren, of op z’n minst tijd te winnen. Zoals het er nu voorstaat, zal het afzettingsproces ­tegen Donald Trump niet half zo lang duren als dat de Senaat in 1999 met Bill Clinton in de weer was.

Tijdwinst was eigenlijk altijd al het hoogst haalbare voor de Democraten. De president ­impeachen ging nog, de Senaat zover krijgen hem af te zetten is van meet af aan een kansloze exercitie geweest. Omdat daarvoor een tweederdemeerderheid in de Senaat nodig is. Omdat de Republikeinse rangen daar gesloten bleken. En anders wel door de bemoeienis van het Witte Huis, dat deze week nogal opzichtig probeerde te voorkomen dat voormalig veiligheidsadviseur John Bolton een onthullend boek zou publiceren. Eerder was de topambtenaar al vriendelijk doch dringend verzocht niet te getuigen in het Huis of de Senaat.

En dus kijken de Democraten alweer voorzichtig voorbij het impeachmentproces. Actiegroep Act Blue lanceerde een inzamelingsactie voor kandidaten die het bij de volgende tussentijdse verkiezingen ­tegen Republikeinen opnemen. De boodschap is veelzeggend: we móéten Mitch McConnell (de Republikeinse leider in de Senaat) ont­tronen en de Senaat keren.

‘Heel belangrijke dag’

En dan zijn er nog de verkiezingen, om het ­presidentschap. Maandag beginnen in Iowa de eerste voorverkiezingen. Senatoren als ­Bernie Sanders en Elizabeth Warren verloren kostbare campagnetijd omdat ze de afgelopen weken verplicht aanzaten bij het afzettings­proces.

De president zelf was wél in Iowa en kreeg tijdens een rally het ene na het andere open doekje: ”De Democraten willen jullie stembiljetten weggooien, de democratie vergiftigen en de regering omverwerpen.” Trump weet zo goed als zeker dat ook het proces tegen hem omver zal worden geworpen.

null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden