Eerste zwarte vrouw opperrechter Verenigde Staten: ‘Ze heeft het glazen plafond gesloopt’

Ketanji Brown Jackson is de eerste zwarte vrouw die Amerikaans opperrechter wordt. De Senaat van het Amerikaanse parlement bevestigde haar benoeming bij het Hooggerechtshof in Washington. Haar aanstelling is een mijlpaal in de Amerikaanse geschiedenis.

Het Parool
De Amerikaanse president Joe Biden and rechter Ketanji Brown Jackson. Beeld AFP
De Amerikaanse president Joe Biden and rechter Ketanji Brown Jackson.Beeld AFP

De Senaat in Washington bevestigde haar benoeming. Jackson was voorgedragen door de Democratische president Joe Biden en kreeg in de Senaat de steun van alle democraten, en een paar republikeinen. Ze vervangt de liberale rechter Stephen Breyer. De samenstelling van het Hooggerechtshof blijft daardoor hetzelfde: zes conservatieve rechters tegenover drie progressieve.

‘Justice Jackson’

Vicepresident Kamala Harris noemt het moment ‘historisch voor Amerika, in een gebouw dat is gemaakt door slaven’. Burgerrechtenbeweging NAACP stelt dat Jackson het ‘glazen plafond heeft gesloopt’. De NAACP kan niet wachten om haar ‘na weken en weken van racistische en vrouwenhatende aanvallen Justice Jackson te noemen’.

Jackson werkt op dit moment in een hof van beroep, een instantie net onder het hooggerechtshof. Geen van haar voorgangers heeft ervaring als pro-Deoadvocaat, zoals zij. Jackson stond in die rol arme mensen die geen jurist kunnen betalen bij, en kent dus de wereld van de gewone man. Dat is een van de redenen waarom president Biden haar uitkoos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden