Eerste staat in de VS verbiedt kinderen gebruik TikTok en Instagram zonder toestemming ouders

Utah gaat als eerste Amerikaanse staat het gebruik van TikTok en Instagram door kinderen en jongeren drastisch inperken. Het wordt minderjarigen verboden op deze apps te zitten zonder expliciete toestemming van hun ouders of voogden. Gouverneur Spencer Cox heeft daarvoor donderdag een wet ondertekend.

Het Parool
In de Verenigde Staten wordt het gebruik van TikTok steeds meer aan banden gelegd. Beeld NurPhoto via Getty Images
In de Verenigde Staten wordt het gebruik van TikTok steeds meer aan banden gelegd.Beeld NurPhoto via Getty Images

Eerder deze maand nam de wetgevende macht van Utah de maatregel aan, ondanks tegenstand van de techindustrie en experts op het gebied van burgerrechten, schrijft The New York Times.

Het is de eerste wet op staatsniveau in Amerika die het gebruik van sociale media verbiedt aan personen onder de 18 jaar, zonder de expliciete toestemming van ouders of voogden. De nieuwe maatregel zorgt er ook voor dat ouders in Utah toegang krijgen tot posts, berichten en antwoorden van hun kinderen. Bovendien kunnen minderjarigen van 10.30 uur tot 18.30 uur niet in hun socialemedia-accounts, dit wordt een standaardinstelling die alleen een ouder of voogd kan aanpassen.

Cox ondertekende donderdag ook een tweede wetsvoorstel dat socialemediabedrijven verbiedt functies of ontwerptechnieken toe te passen die ertoe kunnen leiden dat een minderjarige een ‘verslaving’ aan hun onlineplatforms ontwikkelt.

De maatregelen in Utah komen op een moment van toegenomen bezorgdheid bij het publiek over krachtige algoritmen voor sociale media die jonge mensen kunnen verleiden uren online door te brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden