Plus

Eerste reguliere vluchten uit Kabul hervat: ‘Taliban tonen zich flexibel’

Het vliegveld van Kabul wil ‘reguliere vluchten’ geleidelijk aan hervatten. Hamid Karzai International ­Airport zou nu voor 90 procent functioneel zijn na reparaties en hulp van Qatar.

Bob van Huet
Een Talibansoldaat patrouilleert op het vliegveld van Kabul. Beeld REUTERS
Een Talibansoldaat patrouilleert op het vliegveld van Kabul.Beeld REUTERS

Na de eerste reguliere vlucht van donderdag staan er meer aangekondigd. Onbekend is of opnieuw stoelen voor Nederlanders zijn gereserveerd. Een vliegtuig met aan boord dertien Nederlanders arriveerde donderdagavond in de hoofdstad van Qatar.

Volgens Emily Horne, woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, zijn de vluchten die nu vertrekken het resultaat van ‘zorgvuldige en harde diplomatie’. De Talibanonderhandelaars zouden volgens haar ‘flexibiliteit hebben getoond en zakelijk en professioneel zijn geweest’. De gezant van Qatar, Mutlaq al-Qahtani, vond dat er eigenlijk geen sprake meer was van een evacuatie. Hij zag de vlucht als een hervatting van het normale reisverkeer. “We willen dat mensen dit zien als normaal.”

Allen die konden vertrekken zouden wel een dubbel paspoort hebben gehad, een voorwaarde van de Taliban om mensen te laten gaan. Ingewijden betwijfelen of de nieuwe machthebbers net zo meegaand zullen blijven als het gaat om Afghanen zonder dubbele nationaliteit van wie bekend is dat ze Amerikaanse of andere westerse organisaties hebben gesteund.

Chartervlucht geblokkeerd

In de stad Mazar-e-Sharif wordt nu al dagen een chartervlucht geblokkeerd door de Taliban. De Duitse wereldomroep meldde gisteren dat het tien medewerkers – onder wie een vrouwelijke journalist – was gelukt om de grens met Pakistan over te steken. Eerder was het onmogelijk gebleken de groep aan boord van een vliegtuig te krijgen.

De nieuwe machthebbers zijn niet de makkelijkste om mee te onderhandelen. Premier Mohammad Hassan Akhund, een voormalige functionaris van het eerste Talibanregime, weet bijvoorbeeld dat hij op een zwarte lijst staat van de VN. Minister van Binnenlandse Zaken Sirajuddin Haqqani, leider van het gewelddadige Haqqaninetwerk, wordt nog steeds gezocht door de FBI voor zijn rol bij bloedige terroristische aanslagen.

Uitgerekend hij is nu degene die gaat over de uitgifte van paspoorten. Andere leden van de interim-regering werden eerder vastgehouden door de VS op Guantánamo Bay en werden vrijgelaten in ruil voor de Amerikaanse soldaat Bowe Bergdahl in 2014.

Doden bij protesten

De VS heeft de Taliban kenbaar gemaakt dat er te praten valt als het regime aan al zijn verplichtingen voldoet, zorgt voor meer stabiliteit in Afghanistan en in de regio en ook werk maakt van de integratie van vrouwen in de samenleving. De Amerikaanse plaatsvervangend VN-ambassadeur Jeffrey DeLaurentis, benadrukte dat ‘elke legitimiteit en steun verdiend moeten worden’.

Bij vreedzame protesten die de afgelopen dagen werden onderdrukt door de Taliban blijken tenminste vier doden gevallen. De Hoge Commissie voor de Mensenrechten deed gisteren in Genève een oproep aan de nieuwe machthebbers in Kabul ‘onmiddellijk te stoppen met het gebruik van geweld en willekeurige detentie’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden